UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп відмовився потиснути руку Пелосі, спікерка відповіла "ввічливим" демаршем

Рішення розірвати папір з промовою президента було "ввічливим, зважаючи на наявні альтернативи", вважає Пелосі.

Президент США Дональд Трамп у вівторок, 4 лютого, виступив у Конгресі зі щорічним посланням до парламентарів. Безпосередньо перед виступом Трамп відмовився потиснути руку спікерці Палати представників Ненсі Пелосі. У відповідь Пелосі розірвала текст президентської промови одразу ж після виступу.

Американський телеканал CBS оприлюднив відео, на якому видно, як Трамп відвертається від простягнутої руки Пелосі.

На відео видно, як американський лідер піднімається на трибуну, де на нього чекають віце-президент Майкл Пенс і спікерці Палати представників Ненсі Пелосі, і передає їм текст промови "Про становище країни". При цьому Трамп переплутав теки, що призначалися спікерці та віце-президенту.

У цей момент Пелосі простягає Трампу руку, але жесту у відповідь від голови Білого дому немає.

Одразу ж після того, як президент США закінчив своє звернення до обох палат Конгресу, Пелосі, яка стояла за його спиною, демонстративно розірвала текст промови, пише агентство AP.

"Одразу ж після того, як президент Дональд Трамп закінчив своє звернення "Про становище країни", спікерка Палати представників Пелосі розірвала папір з промовою президента навпіл", - йдеться в повідомленні.

Після того, як американський лідер зійшов з трибуни, Пелосі продовжила рвати папір на більш дрібні частини. Саме цей текст Трамп передав їй перед виступом, відмовившись потиснути руку.

Згодом спікерка Палати представників пояснила, що її вчинок "був ввічливим, зважаючи на наявні альтернативи", пише "Укрінформ".

Як повідомлялося, 16 січня в Сенаті стартував судовий розгляд у рамках процедури імпічменту Дональда Трампа.

З 13 по 21 листопада в Конгресі тривали відкриті слухання. На них свідчили тимчасовий повірений у питаннях США в Україні Вільям Тейлор і заступник помічника держсекретаря Джордж Кент, експосол США в Україні Марі Йованович, співробітники РНБ Олександр Віндман і Тім Моррісон, помічниця віце-президента Майка Пенса Дженніфер Вільямс, колишній спецпредставник Державного департаменту Курт Волкер, голова представництва США в ЄС Гордон Сондленд та інші свідки.

За підсумками слухань Трампу висунули звинувачення у зловживанні владою і перешкоджанні роботи Конгресу.

Перед цим протягом місяця члени трьох комітетів нижньої палати Конгресу проводили розслідування щодо Дональда Трампа, підставою для якого стала скарга анонімного представника розвідувального співтовариства. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі йдеться, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодосвого політичного конкурента Джо Байдена і його сина Гантера.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Хари "Імпічмент Трампа: фінішна пряма".