UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп програє нову "холодну війну" з Китаєм — The Washington Post

Політика президента США Дональда Трампа щодо Китаю продемонструвала цілковиту невдачу.

США важко відповідати на «багатовимірні» виклики Китаю. Вступивши на посаду, президент США Дональд Трамп пообіцяв, що припинить дефіцит торгівлі США з Китаєм. Але торговельний дефіцит США з Китаєм станом на 2019 рік склав 346 мільярдів доларів, що  майже точно відповідає дефіциту торгівлі США 2016 року. Крім того, ця тенденція грає на користь Китаю: експорт США до Китаю зріс лише на 1,8%, тоді як експорт товарів з Китаю до Америки зріс на 20%. Ще гірше те, що глобальний торговий дефіцит США за президентства Трампа зріс із 481 млрд доларів у 2016 році до 577 млрд доларів у 2019 році, пише The Washington Post.

У торговій війні з Китаєм Трамп зазнав поразки. Адміністрація Трампа не змогла правильно організувати торговельну співпрацю з Китаєм. Під кінець 2020 року закупівля Китаєм американських товарів фактично впала на 30%.

Як заявив колишній радник з питань національної безпеки Джон Болтон, Трамп відмовився від санкцій проти китайських технологічних компаній, коли Китай запропонував відновити «політично чутливі» закупівлі американських фермерських товарів, але навіть враховуючи це, торговий конфлікт Трампа змусив його витратити 28 мільярдів доларів на компенсацію американським фермерам.

Згідно з підрахунками Moody's Analytics, торгова війна Трампа з Китаєм призвела до того, що США втратили близько 300 тисяч робочих місць.

«Страх» адміністрації Трампа перед Китаєм змусив США саботувати одну з головних сил Америки: чесні, інноваційні та конкурентні ринки, що регулюються верховенством права.

«Операції Трампа» з TikTok сигналізують світові, що американський президент хоче політичного контролю над компаніями та інвестицій в економіку, в якій керівники фірм повинні йти на «політичні поступки», щоб отримати «благословення» Білого дому.

Усі погрози Трампа щодо санкцій, контролю за експортом, відстеження інвестицій, ведення бізнесу за кордоном, віз, ланцюгів поставок, спровоковані попередженнями генерального прокурора та ФБР про потенційну загрозу національній безпеці. Політика Трампа в галузі безпеки відповідає його «загальним хаотичним рішенням».

Дональд Трамп вже неодноразово демонстрував свою прихильність до авторитарних лідерів та показував зневагу до демократичних політиків.

Він погрожує розірвати співпрацю з Південною Кореєю та Японією, якщо країни «не виконають його забаганок». Трамп поводиться з американськими солдатами як з найманцями. Він використовує інвестиції оборонної галузі на будівництво стіни на кордоні з Мексикою, замість того, щоб інвестувати в нові технології та зброю, що могло б допомогти протистояти Китаю у разі конфлікту.

Трамп також не може зрозуміти, як економічні зв'язки можуть підвищити безпеку. Він «розгромив» Транстихоокеанське партнерство, яке могло б поглибити економічні зв'язки Америки з впливовими країнами.

Дональд Трамп не надто цікавиться правами людини. Його прихильники в уряді вважають, що тиск на ЗМІ, закриття китайського консульства та запровадження санкцій проти китайських чиновників демонструють силу. Натомість, такі дії, навпаки, сигналізують про страх і слабкість.

США могли б успішно конкурувати з Китаєм, який зіштовхнувся з величезними економічними, демографічними, медичними та екологічними проблемами. У протистоянні з Китаєм варто використовувати майстерну, а не «легковажну» дипломатію.

Наприклад, найкращим способом кинути виклик Китаю, було б «відкриття дверей свободи» жителям Гонконгу.

Конкурентна сила Америки починається «вдома». США повинні бути магнітом для людей, ідей, інновацій, інвестицій та торгівлі. Коли демократична Америка долає проблеми, країна стає прикладом для решти світу.

США повинні залучати інші країни до співпраці, пропонуючи повагу та стратегії дій задля досягнення спільних інтересів.

Поки Китай працює в рамках міжнародних організацій для просування своїх національних інтересів, Сполучені Штати сприяють руйнуванню союзницьких відносин з іншими країнами.

США повинні бути світовим лідером та гарантом безпеки.

Відновивши союзницькі відносини з ЄС, Америка та Європа спільними силами могли б «дати відсіч Китаю».

Трамп обрав «агресивну тактику» у відносинах з Пекіном. Але в протистоянні з Китаєм США повинні опиратися на верховенство закону.

Трамп та його прихильники говорять про нову «холодну війну» з Китаєм, але, ймовірно, адміністрація Трампа не знає, як Сполучені Штати змогли досягти успіху в «старій холодній війні» і не враховують те, що Китай відрізняється від Радянського Союзу, резюмує видання.