UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп представляє «неминучу загрозу» Конституції і демократії США - Ненсі Пелосі

Ймовірно, палата представників запропонує Пенсу відсторонити Трампа від влади в США.

Спікер палати представників Ненсі Пелосі, заявила, що чинний президент Дональд Трамп представляє «неминучу загрозу» Конституції і демократії США. Також відомо, що віце-президент Майк Пенс повинен буде за добу відповісти на резолюцію про запущення процесу відсторонення Трампа від влади, передає ABC News.

Сьогодні, 11 січня, Конгрес візьметься за розгляд резолюції із закликом до віце-президента Майка Пенса відсторонити Дональда Трампа від влади.

Поправка закликає Пенса «скликати і мобілізувати кабінет міністрів для приведення в дію 25-й поправки [до Конституції], яка проголошувала президента нездатним виконувати свої службові обов'язки», - повідомила Ненсі Пелосі.

Вона також додала, якщо одноголосне схвалення документа не буде досягнуто, палата представників проголосує за нього на наступний день, 12 січня, а потім підніме питання про імпічмент. «Ми закликаємо віце-президента дати відповідь протягом доби», - сказала спікер.

«Захищаючи нашу Конституцію і нашу демократію, ми будемо діяти невідкладно, тому що нинішній президент представляє для них неминучу загрозу», - зазначила Пелосі.

Додамо, що 25-а поправка Конституції США передбачає автоматичну передачу влади віце-президенту країни, якщо він і велика частина адміністрації президента заявлять про недієздатність чинного глави держави.

Читайте також: Штурм Капітолію: у США заарештували чоловіка, котрий зняв трибуну Пелосі

Нагадаємо, 6 січня у Вашингтоні прихильники Дональда Трампа вийшли на протести проти результатів президентських виборів, на яких переміг демократ Джо Байден. Під час акції протесту відбулися зіткнення з правоохоронцями, невідомі змогли прорватися через правоохоронців до будівлі Капітолію.

Через інцидент засідання парламенту США, на якому повинні були затвердити результати президентських виборів, довелося призупинити, а будівля Конгресу закрили на вхід і вихід.

Після перерви в засіданні Конгрес США все-таки затвердив перемогу Джо Байдена в президентських перегонах. Він отримав 306 голосів колегії виборців, при необхідних 270. Трамп отримав 232 голоси.

В результаті протестів загинули п'ятеро людей, поліцейських і цивільних. Півсотні правоохоронців отримали поранення, декілька офіцерів - важкі. На протестах затримані близько 70 людей, напередодні в США почалися суди у справі про штурм Капітолію.

Трамп розпорядився відправити військовослужбовців Національної гвардії США в Капітолій. Противник Трампа на виборах Джо Байден назвав те, що відбувається спробою заколоту і «нападом на демократію».