UA / RU
Підтримати ZN.ua

Токаєв провів телефонну розмову з Путіним

Президенти обмінялися думками у зв'язку з заходами щодо наведення порядку в Казахстані.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв провів телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним. Глави держав обмінялися думками у зв'язку з заходами щодо наведення порядку в Казахстані, де нині відбуваються масові протести, інформує orda.kz.

Токаєв розповів про ситуацію в країні та зазначив, що вона розвивається у бік стабілізації.

Він висловив вдячність за допомогу з боку партнерів Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), зокрема РФ.

За словами президента Казахстану, на нинішньому етапі потрібна спільна розмова лідерів країн – членів ОДКБ.

Токаєв планує виступити з ініціативою проведення найближчими днями відеоконференції Ради колективної безпеки ОДКБ під головуванням Республіки Вірменія як чинного голови організації.

Путін підтримав цю пропозицію.

Читайте також: У Казахстані затримали колишнього голову комітету нацбезпеки

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня, люди вийшли з вимогою знизити ціни на газ, що зросли майже вдвічі. 4 січня протести охопили всю країну, а вимоги протестувальників розширилися до політичних: боротьба з корупцією, підвищення рівня життя, відхід від влади клану Назарбаєва, повне перезавантаження влади. Протести супроводжуються зіткненнями із силовиками, повідомляється про тисячі постраждалих. Протестувальники палять адмінбудівлі та захоплюють важливі об'єкти інфраструктури. Поліція застосовує спецзасоби та вогнепальну зброю.

Докладніше про те, що відбувається на «острівці стабільності» Центральноазіатського регіону, і про ціну, яку доведеться заплатити казахстанському президентові за участь іноземних солдатів у заспокоєнні країни, – читайте у статті Володимира Кравченка «Чи врятують російські «миротворці» Токаєва: що відбувається в Казахстані» у ZN.UA.