UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Washington Post називає кроки, необхідні для завершення пандемії

Кінець пандемії не має стати невловимою концепцією.

Поява нових штамів коронавірусу, таких як «Омікрон» або «Дельта», викликає занепокоєння. Тому, здається, що шанси на повернення до нормального стану не гарантовані. Однак, є кілька важливих кроків, які можуть наблизити завершення пандемії COVID-19, пише The Washington Post.

Що знадобиться, щоб нарешті позбутися цієї кризи охорони здоров’я?

Для початку необхідно визнати, що COVID-19 нікуди не зникне в найближчому майбутньому. Політика «повної нейтралізації коронавірусу» не спрацює. Це не так давно на власному досвіді «довела» Нова Зеландія, яка запроваджувала загальнонаціональні локдауни, однак це не допомогло повністю уникнути поширення хвороби.

Крім того, важливо прийняти два аспекти реальності: по-перше, навряд чи найближчим часом вірус раптом стане менш смертельним.

Насправді, нові мутації можуть привести до появи ще більш трансмісивних і вірулентних варіантів вірусу. Ще гірше було б, якби нові штами повністю ухилялися від дії наявних вакцин.

По-друге, хоча і варто продовжувати намагатися досягти колективного імунітету за допомогою широкомасштабної вакцинації, швидше за все, неможливо звести кількість випадків хвороби до дуже низького рівня найближчим часом.

Однак є і хороші новини: незважаючи на ці реалії, цілком ймовірно, що можна перетворити COVID-19 з екзистенційної кризи на проблему, яку можна контролювати за допомогою трьох ключових кроків.

Для початку, необхідні доступні вакцини для дітей молодшого віку.

Хоча це правда, що діти, які інфікувалися коронавірусом, як правило, не хворіють так важко, як дорослі, частина дітей все-таки померла від COVID-19. Поки дітям не вдасться отримати вакцину, яка суттєво зменшить ймовірність важкого перебігу захворювання, багато батьків будуть змушені жити умовах «надмірної обережності», так, ніби вони самі не були вакциновані.

По-друге, потрібні удосконалені методи та засоби лікування COVID-19.

Насправді, противірусні таблетки не можуть стати «повноцінними ліками» від COVID-19, і, очевидно, набагато краще зробити щеплення, а не заразитися вірусом. Проте значна частина людей поки що вирішила залишитися невакцинованою.

Якщо прийом таблеток означає, що інфіковані пацієнти не будуть потребувати госпіталізації, це може допомогти зняти навантаження на систему охорони здоров’я та врятувати незліченну кількість життів.

Як тільки ліки від коронавірусу стануть більш поширеними, це означатиме, що протягом кількох місяців комбінація вакцинації та вчасного лікування може зробити COVID-19 більше схожим на легкий грип, ніж на потенційний смертний вирок.

По-третє, важливими залишаються безкоштовні та широкодоступні швидкі тести.

Методи лікування та підвищення рівня антитіл допомагають запобігти важкому перебігу захворювання лише на ранніх стадіях. Це означає, що інфікування необхідно виявити якомога швидше. Більше того, приблизно половина випадків передачі коронавірусу відбувається саме від людей із безсимптомним перебігом хвороби. Щоб контролювати COVID-19, потрібно ідентифікувати цих осіб, щоб уникнути подальшої передачі вірусу, що також залежить від тестування.

Проте, незважаючи на визнання важливості швидкої діагностики та раннього виявлення хвороби, тестування залишається недостатньо використаною стратегією боротьби з інфекцією.

Впровадження регулярного тестування разом із вимогами щодо вакцинації з часом може замінити необхідність масок та соціальної дистанції в школах чи офісах.

Завдяки розширенню безкоштовного доступного тестування можна досягти вагомих результатів, коли COVID-19 більше не буде основним фактором при прийнятті рішень щодо роботи, навчання, спілкування та подорожей.

Кінець пандемії не має стати невловимою концепцією. За винятком тривожної ​​обставини — поширення нових штамів вірусу, цілком ймовірно, що світ вже пройшов найтемніші дні COVID-19. Коронавірус, можливо, нікуди не зникне, але якщо будуть використовуватися відповідні інструменти для боротьби з хворобою, вона більше не зможе домінувати в житті людей, резюмує видання.

Читайте також: Подвоєння кожні два-три дні — штам "Омікрон" поширюється з величезною швидкістю

Пандемії не «вмирають» – вони згасають. І це те, чого, ймовірно, варто чекати для пандемії COVID-19 у 2022 році. Однак локальні та сезонні спалахи коронавірусу залишаться, особливо в країнах із хронічно пасивною вакцинацією.

Епідеміологам також потрібно буде стежити за новими варіантами вірусу, які можуть обійти дію вакцин.

Незважаючи на це, у найближчі роки, коли COVID стане ендемічним захворюванням, таким як грип чи звичайна застуда, життя в більшості країн світу, ймовірно, повернеться до відносно нормального стану, прогнозує The Economist.