UA / RU
Підтримати ZN.ua

The New York Times: Мозок і пам'ять можна врятувати від старіння

Дослідники сподіваються розробити механізм протидії старіння мозку і вже є обнадійливі результати.

«Однією із найбільших переваг під час локдаунів у пандемію COVID-19 було те, що я отримала час насолоджуватися довгими телефонними розмовами з друзями та родиною, яких я не могла побачити особисто. Особливо мене тішили бесіди з 94-річною Маргарет Шрайер», - пише Джейн Броуді для The New York Times.

«Я зустріла Маргарет у Міннеаполісі в 1963 році, через півроку після того, як її перший чоловік загинув унаслідок автомобільної аварії. Ми з Маргарет - споріднені душі, які знайшли спільну мову одразу, і вже 58 років залишаємось відданими друзями», - каже Броуді.

Авторка зазначає, що розмови з Маргарет є предметними та яскравими, охоплюючи теми, які включають політику, поезію, вистави та філософію, а також сімейні проблеми.

«Я насолоджуюсь її мудрістю та гарними порадами. Я в захваті від того, що вона не втратила своєї юнацької кмітливості. Зараз розум Маргарет настільки ж гострий, як і коли ми вперше зустрілися десятки років тому», - додає авторка.

Недавні висновки про траєкторію людського пізнання дозволяють припустити, що якщо в найближчі шість років у Маргарет не буде суттєвих проблем зі здоров’ям, вона зможе зберегти свій гострий розум у віці ста років і більше.

Менше 1 відсотка американців досягають 100-річного віку. Нові дані вчених із Нідерландів вказують на те, що люди, які досягають «сторічної вікової межі» можуть зберегти свої когнітивні процеси у здоровому стані, навіть якщо їх мозок має «фізіологічні ознаки» хвороби Альцгеймера.

Результати дослідження можуть врешті-решт прокласти шлях до «когнітивної молодості» для багатьох людей, зберігаючи мозок «вічно молодим».

Цілком ймовірно, що скоро кожен, хто фізично зможе досягти 100 років, також зможе залишатися психічно та когнітивно здоровим. Працюючи з людьми, які досягнули сто років, дослідники сподіваються виявити надійні характеристики та розробити методи лікування, які гарантували б здорове когнітивне старіння для всіх. Навіть зараз можна зробити багато для того, щоб підтримувати мозок у молодому та здоровому стані.

Ці перспективи випливають із дослідження, в якому взяли учать 340 людей, які досягнули сторічного віку. Вчені оцінили їх всіх як «когнітивно здорових». 79 учасників повернулись на повторне когнітивне тестування після 19 місяців.

Дослідницька група, під керівництвом Хенне Холстеге з Університету Вріє в Амстердамі, повідомила, що всі учасники не зазнали зниження ефективності основних когнітивних процесів, за винятком незначної втрати функціонування пам'яті. Когнітивні процеси учасників виглядали так, ніби вони були на 30 років молодшими: здатність приймати рішення, будувати плани та виконувати їх, зосередження на конкретних завданнях  - все це вони виконували успішно. Навіть ті, у кого була генетична схильність до підвищеного ризику розвитку хвороби Альцгеймера, змогли вдало пройти тести.

Аналіз головного мозку учасників показав, що багато з них мали значну невропатологію, яка спостерігається у людей із хворобою Альцгеймера, але при цьому вони залишалися когнітивно здоровими.

Доктор Томас Перлз із Бостонського університету сказав, що учасники дослідження з Нідерландів змогли відвернути наступ хвороби Альцгеймера як мінімум на 20-30 років. Вони або стійкі до хвороби, або когнітивно сильні, що магічним чином допомогло їм уникнути надмірного старіння мозку.

Опір когнітивному старінню, пояснив доктор Перлз, може відображати відносну відсутність пошкодження мозку, унаслідок генетичних особливостей або способу життя людини. Або вони мають «захисні біологічні механізми, які уповільнюють старіння мозку та запобігають клінічним захворюванням», вважає науковець.

Стійкість, з іншого боку, характеризує людей з нормальними когнітивними здібностями, навіть попри те, що їх мозок може мати пошкодження, типові для хвороби Альцгеймера, яка є основною причиною деменції. Такі зміни включають втрату нейронів, запалення та закупорку судин.

Люди з когнітивною стійкістю здатні накопичувати «більш високі рівні пошкодження мозку уникаючи появи клінічних симптомів», повідомила команда дослідників.

Нейропсихолог Яков Стерн сказав, що, такі люди можуть бути позбавлені патології головного мозку, типової для хвороби Альцгеймера і вони мають те, що дослідники називають когнітивним резервом, який дозволяє їм уникати шкідливих наслідків при потенційних патологічних змінах мозку.

Багато досліджень показали, що фактори способу життя можуть сприяти стійкості. Серед них отримання якісної освіти, вибір професій, що мають справу зі складними фактами та набором даних, правильне харчування, активне дозвілля та спілкування з іншими людьми, а також регулярні фізичні тренування.

«Тренування покращують когнітивні процеси. Це не просто кращий приплив крові до мозку. Вправи потовщують кору головного мозку та його об’єм, включаючи зони, пов’язані з когнітивними функціями», - додає Стерн.

Хвороба Альцгеймера не є неминучим наслідком старіння. Навіть люди, які схильні до цієї хвороби генетично, можуть уникнути її згубних наслідків завдяки здоровому способу життя: регулярно займаючись спортом, правильно харчуючись, уникаючи паління та інших шкідливих звичок, а також підтримуючи мозкову діяльність в тонусі за допомогою вивчення нової мови чи гри на музичних інструментах, резюмує видання.

Читайте також: Вчені назвали причину передчасного старіння

Американський футболіст Том Брейді виграв Суперкубок у 43 роки. Тенісистка Серена Вільямс залишається однією з найвпливовіших зірок тенісу в 39 років. Джо Байден вступив на пост президента США в 78 років, а співак Боб Ділан випустив новий альбом у 79.

Очевидно, людство вчиться коригувати свою концепцію сприйняття віку. Останнім часом люди живуть довше і мають краще здоров’я – те, що в давні часи здавалося майже неможливим.

The New York Times пише, що «вічна молодість» вже не звучить як наукова фантастика, адже вчені наближаються до відкриття секрету довголіття.