UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Guardian: В Ірані назріває розкол через поставки безпілотників Росії

В Тегерані з’явилися голоси, які відкрито критикують уряд за передачу Москві зброї, яка потім використовується у війні проти України.

Схоже, що в Ірані назріває внутрішній розкол через поставки безпілотників Росії, які вона використовує проти України. Видатний священнослужитель і редактор газети наголосив, що саме Росія - очевидний агресор. І поставки іранської зброї потрібно зупинити.

Колишній посол Ірану в Москві також натякнув, що Кремль і іранські військові не повідомили про домовленості між ними Міністерству закордонних справ країни, - пише The Guardian. Британське видання нагадує, що Тегеран більш ніж два місяці заперечує продаж своїх безпілотників Росії попри те, що вони використовуються для ударів по електростанціях і цивільній інфраструктурі. Але у минулі вихідні в іранській столиці визнали, що все ж передали невелику кількість апаратів ще до початку російського вторгнення. Але в США і Україні не прийняли це пояснення.

Суперечка навколо дронів відображає більш широкі дебати щодо зовнішньої політики, які тривають в Тегерані, зокрема про ризики, які створює розвиток більш тісних відносин з Москвою. Також досить незвично, що з критикою на адресу іранського уряду виступив консервативний священнослужитель і редактор газети. The Guardian пише, що в статті, яка вийшла на першій шпальті газети Jomhouri-e-Islami, Масіх Мохаджері вказав на три речі, які уряду країни варто було б зробити. По-перше, порадити Росії, яка розв’язала війну, дотримуватися міжнародних правил, які забороняють поглинати чужі території. По-друге, в розпал війни сказати Росії, що вона не має права використовувати проти України безпілотники, які передав Іран. А по-третє, підтримувати сильніші відносини з країною, яка була атакована.

Читайте також: Іран бреше про постачання Росії дронів до війни – спецпредставник США

Звертаючись до міністра закордонних справ Ірану Хусейна Аміра-Абдуллахіана, редактор додав: «Чому ви не оголосили Росії після початку війни проти України, що вона не має права використовувати іранські безпілотники? Більше того, чому ви публічно не засудили Росію за розв’язання цієї війни і чому ви не посилили зусилля, націлені допомогти сторонам покінчити з цим злом?». На думку Мохаджері, Іран міг зіграти свою роль без шкоди для відносин з Росією.

Абдуллахіан у минулі вихідні нарешті покінчив з довготривалим запереченням щодо безпілотників, визнавши, що його країна передала невелику кількість апаратів до початку війни. Про це він сказав на полях міжнародної конференції, стоячи поряд з заступником голови МЗС РФ Сєргєєм Вершиніним. Також іранський дипломат додав, що якщо Україна доведе факт застосування безпілотників у війні, то Тегеран не буде байдужим. Київ переконаний, що Москва купила в Ірану 2400 безпілотників включно з моделлю «Шахед-136».

Мохаджері назвав зміну позиції міністра закордонних справ Ірану «хорошим знаком».

«У вас все ще є час змінити політику щодо війни в Україні. Не варто складати всі яйця в російський кошик. Цей метод суперечить підходу під гаслом «ні зі Сходом, ні з Заходом», яка лежить в ядрі зовнішньої політики Ісламскої Республіки Іран», - написав іранський редактор.

«Найменше, що Іран міг би зробити в питанні війни в Україні, - це спочатку провести переговори з обома сторонами, сформувавши переговорний комітет, щоб допомогти їм досягти припинення вогню і зупинити війну», - додав він у своїй статті.

Колишній посол Ірану в Москві Нематоллах Ізаді запідозрив, що між військовими і дипломатичним крилом в Тегерані відсутня належна співпраця. Тож цілком можливо, що іранське МЗС нічого не знало. Цілком можливо, що одна фракція в уряді вирішила заробити на продажу безпілотників Москві для застосування у війні. 

«Схоже, що ми піддалися російському обману, який, на мою думку, не служить нашим національним інтересам взагалі», - сказав колишній посол.

Неофіційний радник переговорної команди Ірану щодо майбутнього ядерної програми країни Саїд Мохаммад Маранді продемонстрував, що в окремих частинах іранського режиму існує ворожість до України. Він накинувся на президента Володимира Зеленського з критикою за те, що він привітав новообраний уряд Ізраїлю з перемогою на виборах.

Читайте також: З Ірану до Росії прибув вантажний літак: на борту, ймовірно, нова партія дронів Shahed — Bild

«Коли Зеленський говорить про «реальну демократію в дії» і що два режими «розділяють спільні цінності, він має на увазі, що вони обидва пригноблюють етнічних росіян в Україні і корінне населення Палестини з однаковим расистським презирством», - написав він в Twitter.

Вуличні протести проти режиму в Ірані, які спалахнули після смерті 22-річної Махси Аміні, уповільнилися. Але у вихідні дві іранські спортивні команди: з пляжного футболу і боротьби, - відмовилися святкувати свою ж перемогу. Іранський футболіст, який забив вирішальний гол у матчі проти Бразилії, символічно зрізав своє волосся на знак солідарності з жіночими протестами. Багато глядачів у Дубаї освистали іранський гімн або протестували проти уряду біля стадіону. В самому режимі тривають запеклі дебати про те, чи правильно уряд відреагував на протести. Деякі консервативні члени парламенту вимагають страт. Інші ж закликають до саморефлексії, щоб зрозуміти, як принципи революції були втрачені зі зміною поколінь. Деякі лідери відверто виражають своє збентеження.

Міністр культури і туризму Еззатолла Заргамі розповів у неділю, як один з тих, хто допитував тисячі затриманих учасників протестів, визнав, що не розуміє їх.

«Я допитував помітних політичних діячів за своє життя. За за кілька останніх днів я допитав тисячі людей. Це були мої найбільш важкі допити. Тому що я не розумію, що вони кажуть, а вони не розуміють, що кажу я. Скільки б я не старався, я не можу», - процитував слова допитувача іранський міністр.