UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Guardian: У США розкрили деталі про шпигуна Росії, який хотів влаштуватись на роботу в МКС

Самозваний «бразилець» виявився вихідцем з Калінінграда, який викрав чужу ідентичність в 2011 році.

У США опублікували нові деталі про російського шпигуна, який спробував проникнути в Міжнародний кримінальний суд в Гаазі, використовуючи фальшиву ідентичність, яку здобув десятиліття тому.

В обвинуваченні, яке висунув Окружний суд США в окрузі Колумбія, сказано, що справжнє ім’я шпигуна - Сєргєй Черкасов. Американська розвідка підозрює, що він працював на російське ГРУ. Впродовж багатьох років Черкасов видавав себе за громадянина Бразилії на ім’я Віктор Мюллер Феррейра. Хоча, згідно з текстом обвинувачення, він вперше приїхав в Бразилію лише в 2010 році з паспортом громадянина Росії. Через рік після того, коли він знову приїхав в південно-американську країну, він більше не полишав територію Бразилії.

Як йдеться в американському обвинуваченні, Черкасов видавав себе за сина бразильської жінки, яка померла в березні 2010 року і не мала дітей. Її родичі підтвердили, що вона ніколи не народжувала.

The Guardian пише, що Черкасов, видаючи себе за бразильця, здобув ступінь магістра з міжнародної політики в Університеті Джона Хопкінса в США, а потім переміг у конкурсі на стажування в МКС. В квітні минулого року, коли від приїхав в Нідерланди з бразильським паспортом, його затримали. Нідерландська розвідка оприлюднила його справжнє ім’я і історію для прикриття, але не арештувала. Натомість росіянина депортували в Бразилію. Там його звинуватили в незаконному заволодінні бразильських документів.

В тексті обвинувачення у США сказано, що у Черкасова на комп’ютері знайшли файл на п’ять сторінок, в якому португальською мовою була описана легенда, чому він - Віктор Мюллер Феррейра. Текст включав деталі про місця, запахи і сцени з його дитинства.

Читайте також: Міністр оборони Польщі заявив про викриття шпигунської мережі РФ

Спроба російського шпигуна потрапити на стажування в МКС набула особливої важливості після того, як суд цього місяця звинуватив Владіміра Путіна у воєнних злочинах. Якби Черкасов добився успіху і почав працювати в МКС, він потенційно отримав би доступ до електронної пошти суду, а також до іншої чутливої інформації.

Одразу після його арешту в Бразилії Росія швидко визнала, що Сєргєй Черкасов її громадянин і подала запит на його екстрадицію. При цьому Москва наполягала, що він - злочинець, пов’язаний з торгівлею наркотиками в РФ. 

The Guardian пише, що спроба добитися видачі своїх оперативників чи активів за кримінальними звинуваченнями - це давній російський метод. Текст обвинувачення, який опублікував суд в США, містить повідомлення, які Черкасов відправив своєму куратору, коли отримав місце в Університеті Джона Хопкінса.

«Ми, бляха, зробили це. Я не можу повірити, бро! Ми дійшли до вершини, о Господи!», - йшлося в одному з повідомлень.

Пізніше, коли він отримав візу в США, Черкасов написав: «Робота зроблена, ми їдемо в США. Ми їдемо туди зі статусом довбаного топ-чувака з фантастичними перспективами працевлаштування і отримання громадянства», - писав шпигун куратору.

Читайте також: Шпигун, якого викрили у німецькій розвідці, повинен був злити росіянам інформацію про розташування HIMARS та IRIS-T — ЗМІ

В обвинуваченні також вказані місця схованок, де куратор залишав Черкасову комунікаційне обладнання або спеціальні таємні повідомлення. Одне з них було розташоване в пустельному місці на околицях Сан-Паулу. В документ американського суду також включені повідомлення, які Черкасов відправляв з в’язниці у Бразилії коханці, намагаючись її переконати залишитися вірною йому.

«Вони навіть не знають, що вони йдуть проти планів і бажань всесвітньо відомої, добре підготовленої армії, проти обвинуваченого, якого підтримує жорстока розвідувальна організація», - йшлося в повідомленні.

The Guardian допускає, що, опублікувавши текст обвинувачення зараз, США, вірогідно, намагаються натиснути на Бразилію, щоб країна не схвалила екстрадицію Черкасова в Росію. Крім того, це може вказувати на те, що Вашингтон теж хоче, щоб російського шпигуна видали йому.

«Також метою може бути приниження ГРУ, оскільки документ натякає, що Черкасова викрили і стежили за ним впродовж багатьох років до арешту, а ще він містить безліч прикладів надзвичайно некомпетентних дій», - коментує британське видання.

Наприклад, Черкасов мандрував з USB-флешкою, на якій був документ з його «легендою». The Guardian нагадує, що Черкасов - лише один з багатьох підозрюваних з південноамериканською ідентичністю, яких затримали впродовж останніх місяців.

Читайте також: Розвідниця MI5 "Ірина" та слід Москви: деталі скандалу зі шпигуном у посольстві Британії та листами Борису Джонсону

Нещодавно Норвегія затримала Хосе Ассіса Джаммарію, самозваного «бразильського дослідника», який позаштатно працював в Університеті Тромсе. А минулого тижня в Словенії затримали пару, яких підозрюють в тому, що вони - агенти Служби зовнішньої розвідки РФ. Пара росіян теж вдавала з себе аргентинців і розмовляли іспанською мовою один з одним і зі своїми дітьми.