UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Economist підтримав кандидатуру Байдена на виборах президента США

Авторитетне видання пояснює, чому американці повинні обрати Джо Байдена новим президентом США.

Америка, яка обрала Дональда Трампа президентом у 2016 році, стала нещасною та розділеною. Тепер, коли Трамп знову просить американців переобрати його на виборах президента США 2020 року, Сполучені Штати ризикують стати ще більш нещасними та ще більш розділеними. Після майже чотирьох років його керівництва політика стала гнівною, повсякденне життя американців поглинається пандемією на тлі сварок, переживань та брехні, пише журнал The Economist.

Кандидат від демократів Джо Байден - це не диво-ліки від теперішніх страждань Америки. Але він хороша людина, яка має шанс відновити стабільність і порядок у Білому домі. Він готовий розпочати довге складне завдання - знову зібрати роздроблену країну.

Дональд Трамп та його адміністрація можуть розділити свої спільні політичні помилки та невдачі, як і їхні попередники. Але, як охоронець цінностей США, совісті американської нації та голосу Америки у світі, Трамп зазнав поразки.

Без COVID-19 політика Трампа цілком могла б гарантувати йому другий термін. Його внутрішня політика включала зниження податків та дерегуляцію. До пандемії заробітна плата серед найбідніших робітників зростала на 4,7% на рік. Впевненість малого бізнесу в США також збільшилася.

Обмежуючи імміграцію, він давав своїм виборцям те, що вони хотіли. За кордоном його зовнішньополітичний підхід мав як негативні, так і деякі позитивні наслідки. Америка сприяла мирним угодам між Ізраїлем та тріо мусульманських країн. Деякі союзники в НАТО нарешті витрачають більше коштів на оборону. Китайський уряд знає, що Білий дім тепер вважає його грізним противником.

Однак, політика Трампа призвела і до багатьох негативних моментів. Зниження податків було регресивним. Частина дерегуляції виявилася шкідливою, особливо для навколишнього середовища. Спроба реформи охорони здоров’я стала катастрофою. Імміграційні чиновники жорстоко відокремлювали дітей-мігрантів від батьків. Щодо важких проблем, стосовно Північної Кореї та Ірану, а також стосовно досягнення миру на Близькому Сході – рішення Трампа також не були повністю вдалими.

Протягом останніх чотирьох років він неодноразово осквернював цінності та принципи, що зробили Америку притулком для власного народу та маяком для світу.

Якщо останні президенти США вважали токсичну партійну розділеність поганою для Америки, Трамп зробив цю розділеність центральною для свого офісу. Він ніколи не прагнув представляти інтереси американців, які не голосували за нього. Зіткнувшись із протестами після вбивства афроамериканця Джорджа Флойда, його інстинкт полягав не в тому, щоб допомогти Америці зцілитись, а в тому, щоб зобразити це як грабунок та насильство, що лише погіршило расову напругу в США.

Найголовнішою рисою президентства Трампа є його зневага до правди. Словам Трампа не завжди можна вірити, включно з його твердженнями, що Байден причетний до корупції.

Партійна розділеність і брехня підривають американські цінності та політику.

Для прикладу, можна поглянути на пандемію. Трамп мав шанс об'єднати свою країну навколо добре організованої реакції на поширення коронавірусу і перемогти на перевиборах, як і інші лідери. Натомість він почав звинувачувати у всіх проблемах губернаторів від Демократичної партії, а також вступив у конфлікт з ВООЗ.

Трамп ставився до союзників Америки з неповагою, при тому, що альянси збільшують вплив США у світі.

Ще чотири роки такого президента США, як Трамп, поглибили б всю цю шкоду. У 2016 році американські виборці не знали, кого вони обрали. Зараз вони це розуміють. Переобрання Трампа поставить демократію під загрозу.

Джо Байден може стати початком шляху до «примирення». Він прагнув би відновити застарілу інфраструктуру Америки, більше б фінансував охорону здоров'я та освіту, а також переглянув би імміграційну політику США.

Його політика щодо зміни клімату передбачає інвестиції в наукові дослідження та технології. Він є компетентним адміністратором і вірить у зміни. Він слухає поради фахівців. Байден менше схильний до конфронтації, ніж Трамп, але більш цілеспрямований.

Рішуча демократична перемога також піде на користь і республіканцям. Як стверджують республіканці-дисиденти, «трампмізм» вже втрачає свої позиції. Республіканська партія потребує відродження.

На цих виборах Америку чекає доленосний вибір. На кону - майбутнє американської демократії. Один шлях веде до персоналізованого правління, де домінує глава держави, який зневажає порядність і правду. Інший шлях може привести до кращого майбутнього, до повернення цінностей, які свого часу зробили Америку натхненням для всього світу, резюмує журнал.

Читайте також: Байден або Трамп: за кого в ЄС проголосували б на виборах президента США

Перед фінальним раундом дебатів між Трампом і Байденом опитування Gallup показало, що 56% американців вважають, що Трамп не заслуговує другого терміну. Історично в США всі кандидати з рейтингом схвалення 50% і вище виграли переобрання, а президенти з рейтингом схвалення значно нижче за 50% програвали.

Трамп, який намагається затриматися в Білому домі ще на одну каденцію, продовжує відставати в опитуваннях від Байдена. Аналітики журналу The Economist вважають, що шанси Байдена на перемогу набагато вищі, ніж у чинного глави держави.

Варто зазначити, що Байден має кращі рейтинги перед виборами, ніж будь-який претендент на пост президента США з 1936 року.

Детальніше про те, як Трамп може оскаржити результати президентських виборів у Сполучених Штатах, читайте у статті Геннадія Друзенка "Виборчі рифи американської демократії".