UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Economist: На виборах в США демократи показали кращий результат, ніж очікувалося

Велика республіканська хвиля так і не матеріалізувалася, натомість з’явилися невеликі політичні брижі.

Республіканці, напевне, отримають контроль над Палатою представників, а Сенат залишиться поділеним майже порівну. Такий стан речей, швидше за все, виникне в результаті середньострокових виборів в США. Якщо порівняти очікування більшості прогностиків з тим, про що говорили опитування і на що вказували основи економіки, можна сказати, що демократи показали дуже хороший результат.

І, напевне, це жахливий результат для Дональда Трампа, зважаючи на його президентські амбіції, - пише The Economist. Видання пояснює, що партія президента США майже завжди програє на середньострокових виборах. У 36 з 39 виборчих циклів після Громадянської війни партія, яка контролювала Білий дім, втрачала місця в парламенті. Серед виключень були голосування після імпічменту Білла Клінтона, коли багато виборців вирішили, що республіканці перестаралися, а також після терактів 11 вересня 2001 року. В часи, коли інфляція перевалила за 8%, рейтинг підтримки президента Джо Байдена такий же низький, як рейтинг Трампа в аналогічній точці його президентства. Сенат був поділений порівну між двома партіями. Тож республіканці були по-справжньому налаштовані завоювати обидві палати Конгресу.

The Economist пише, що зараз, здається, вони на шляху до здобуття більшості в Палаті представників. Це поверне США до розділеного уряду, що було нормою для країни з 1960-х років. Варто очікувати суперечок через зупинку роботи уряду, невеликої кількості законодавчих ініціатив і марних розслідувань проти Гантера Байдена через його бізнес. Але, на думку The Economist, республіканська більшість в нижній палаті Конгресу буде вузькою. І про це говорить той факт, що демократи змогли закріпитися в деяких критично важливих округах, таких як Сьомий округ у Вірджинії, який зараз представляє конгресвумен і колишня агентка ЦРУ Ебігейл Спанбергер. Тож такий результат - це швидше «республіканські брижі», а не «хвиля».

Читайте також: Вибори в США: Республіканці дещо випереджають демократів у Палаті представників, але баланс сил у Сенаті рівний

Республіканська партія все ще може взяти під контроль Сенат. Вона може перемогти в Неваді і добитися третього туру в Джорджії, затягнувши вибори до грудня. Однак, можливості партії досить вузькі, а перешкод на її шляху багато. Якщо демократи збережуть нинішній слабкий контроль над Сенатом (баланс у верхній палаті Конгресу 50 на 50, вирішальний голос був за віце-президентом Камалою Гарріс), адміністрації Байдена буде значно легше призначити суддів і інших претендентів на ключові посади.

Як пояснити очевидний промах Республіканської партії? Очікувалося, що їхні успіхи будуть набагато кращі. Виборці казали, що економіка їх тривожить найбільше. А кандидати-республіканці постійно атакували демократів через проблеми злочинності і імміграції. Демократи постійно плутаються в цих питаннях.

Одна з відповідей - це те, що втручання Трампа обтяжило його партію деякими жахливими кандидатами. В Пенсільванії доктор Мехмет Оз, який претендував на посаду в Конгресі лише тому, що колишньому президенту подобається його телевізійний рейтинг, програв Джону Феттермену. Останній пережив інсульт цього року. Через це він не міг брати участь в дебатах зі своїм опонентом чи багато говорити з пресою. В Джорджії Трамп підтримав кандидатуру Гершила Вокера, колишнього футболіста, чия відірваність від реальності виявилася важливішою, ніж  його зірковий статус.

«Обрані республіканці подивляться на результат і дійдуть висновку, що прихильники Трампа недопрацювали. Натомість, Рон ДеСантіс - губернатор Флориди і потенційний суперник Трампа в боротьбі за статус кандидата від республіканців - переміг з відривом на 19 балів. Такою ж була переломна перемога Рональда Рейгана в 1984 році», - пише видання.

Читайте також: Байден про можливу перемогу республіканців: «Це будуть два жахливих роки»

Однак, зосередження уваги на кандидатах, напевне, дозволила Трампу вийти сухим з води. Він лишається фактичним лідером Республіканської партії. Своєю організаційною ідеєю Трамп, можливо, спробував помститися за свою поразку в 2020 році. Багато виборців, навіть ті, кому Байден не дуже подобається, краще оберуть піти далі. Дуже довго обрані республіканці поводилися так, ніби Трамп має якусь магічну електоральну силу. Але він може похвалитися перемогою з невеликим відривом в 2016 році після двох термінів Барака Обами.

Це були вибори, на яких типовий кандидат-республіканець повинен був перемогти. В 2018 році республіканці показали дуже погані результати на середньострокових виборах, втративши 41 місце в Палаті представників. А потім в 2020 році Трамп програв старому і балакучому кандидату, який ніколи не відрізнявся вмінням вести передвиборчі кампанії. Трамп має особливу владу над радикальною фракцією в Республіканській партії, яка впливає на праймеріз. Але для решти електорату він став одним з тих, кого він сам висміює - лузером.