UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тегеран може сповільнити програму збагачення урану залежно від пропозицій США відновити ядерну угоду — віцепрезидент Ірану 

Наразі відновлення ядерної угоди перебуває у глухому куті. 

Віцепрезидент Ірану і голова Організації з атомної енергії країни Мохаммад Есламі заявив у вівторок, 25 липня, що Тегеран може сповільнити свою програму збагачення урану залежно від пропозицій США відновити міжнародну угоду, що зайшла в глухий кут, при цьому країна також прагне відновити співпрацю з Японією в галузі ядерної безпеки. Про це повідомляє KYODO.

Згідно з пактом 2015 року, укладеним з шістьма країнами - Великою Британією, Китаєм, Францією, Німеччиною, Росією та США, Іран погодився обмежити свою ядерну діяльність в обмін на скасування санкцій.

Але колишній президент США Дональд Трамп розкритикував угоду, укладену його попередником, як недосконалу, і вийшов з неї у 2018 році. Іран відповів на це розширенням потужностей і підвищенням чистоти збагачення урану за межі, встановлені угодою.

Читайте також: ЄС планує продовжити санкції проти Ірану щодо балістичних ракет — Reuters

Есламі заявив, що його країна віддана ядерній угоді 2015 року зі світовими державами, але не хоче виконувати її в односторонньому порядку.

Якщо Сполучені Штати та інші підписанти дотримуватимуться своїх зобов'язань, Тегеран знизить ступінь чистоти ядерного збагачення, додав він, не уточнюючи деталей. 

Есламі також заявив, що існують можливості для взаємної ядерної співпраці з Японією, підкресливши, що Токіо може отримати вигоду від “зрілої і надійної ядерної промисловості Ірану”.

Іран планує побудувати шість нових електростанцій для виробництва ядерної електроенергії, і якщо Японія має бажання, Тегеран, безумовно, надасть можливість для її присутності в ядерній промисловості Ірану, сказав Есламі.

Раніше Японія навчала іранських вчених за програмою, спрямованою на розвиток ядерної безпеки, але програма була зупинена після того, як США запровадили санкції проти Ірану за його програму ядерних розробок.

Після того, як у листопаді минулого року Міжнародна організація з атомної енергії ухвалила резолюцію проти розширення ядерної діяльності Ірану, Тегеран оголосив про збільшення чистоти збагачення урану до 60 відсотків. 

Ядерна угода обмежувала запаси урану в Тегерані до 300 кілограмів, а ступінь збагачення до 3,67 відсотка - цього достатньо для забезпечення паливом атомної електростанції.

За словами Есламі, відносини Ірану з МАГАТЕ ґрунтуються на так званій угоді про гарантії і договорі про нерозповсюдження ядерної зброї, а ядерна діяльність Тегерана перебуває під пильним наглядом.

Читайте також: Британія не скасовуватиме санкції проти Ірану щодо балістичних ракет — The Guardian

Іран не буде виконувати ядерну угоду в односторонньому порядку і не прийме "нелогічні та екстремістські" вимоги, заявив Есламі.

Щодо минулих суперечок з МАГАТЕ з приводу "передбачуваних місць", де Іран проводить підозрілу секретну діяльність, пов'язану з ядерними розробками, Есламі сказав, що в країні “немає жодного незадекларованого або підозрілого (ядерного) місця”.

“Ми спробуємо вирішити всі неясності МАГАТЕ", - запевнив він.

МАГАТЕ підтвердило, що Іран не веде незаконної або незадекларованої ядерної діяльності на двох таких об'єктах, але потребує подальшої перевірки. За словами Есламі, Іран поінформував агентство, що він готовий співпрацювати і разом розглянути отримані результати.

МАГАТЕ неодноразово зверталося до Ірану з проханням підвищити прозорість під час проведення моніторингу, в той час як Іран послідовно заперечував будь-які амбіції щодо розробки ядерної зброї, наполягаючи на “мирному характері” своєї діяльності.

За словами Есламі, у співпраці Ірану з МАГАТЕ немає жодних проблем, і вона "на правильному шляху", однак політичний тиск ввів агентство в оману щодо того, як вирішувати ядерні питання Ірану.

Читайте також: CNN: Росія будує у себе завод з виробництва іранських "Шахедів" і він може мати значний вплив на війну

Раніше повідомлялося, що з лютого 2023 року запаси високозбагаченого урану в Ірані зросли більш ніж на чверть.

Цей факт викликає занепокоєння щодо швидкості, з якою Тегеран накопичує запаси на 60% збагаченого урану, який можна швидко перетворити на матеріал для ядерної зброї,

За даними ЗМІ, що адміністрація президента США Джо Байдена проводить непублічні перемовини з Іраном про обмеження ядерної програми Тегерана та звільнення ув’язнених американців. У такий спосіб США прагнуть послабити напруженість і зменшити ризик військового зіткнення з Іраном.