UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань готується до потоку біженців з Гонконгу

"Я вже забув, на що схоже нормальне життя" - протестуючий з Гонконгу, який чекає відкриття кордону.

Тайвань готується до того, щоб прийняти жителів Гонконгу, які покидають своє місто, оскільки Китай посилює свою владу над ним. Але в острову мало досвіду поводження з біженцями, і він з усіх сил намагається підготуватися і не пускати китайських шпигунів, які можуть спробувати просочитися з потоком людей, повідомляє Reuters.

Антиурядові протести в Гонконзі, які тривають більше року, завоювали широку симпатію в демократичному Тайвані, який вітав тих, хто вже приїхав, і очікує ще більшого напливу біженців. Тим часом Китай продовжує висувати територіальні претензії до острівної держави.

Президент Тайваню Цай Інь-вень в минулому місяці стала першим урядовим лідером, яка оголосила про заходи з надання допомоги жителям Гонконгу, які їдуть через посилення китайського контролю, включаючи недавно введене законодавство про національну безпеку, що пригнічує демократичні устремління городян.

У свою чергу, Китай заперечує тиск на свободи Гонконгу і засудив пропозицію Цай.

Тайвань протягом десятиліть так само насторожено ставиться до материкового Китаю, як і багато хто в колишній британській колонії Гонконг. Зараз острів працює над планом гуманітарної допомоги для очікуваного напливу біженців, кажуть офіційні особи.

"Без сумніву, Гонконг є пріоритетом для Цай", - сказав високопоставлений урядовий чиновник, знайомий з думкою президента, додавши, що адміністрація виділяє ресурси для обслуговування жителів Гонконгу.

План включатиме щомісячну допомогу на проживання та оренду, а також житло для тих, хто не зможе знайти житло, сказав другий чоловік, який безпосередньо знає про підготовку.

Ще занадто рано оцінювати, скільки їх може прибути, але Тайвань не очікує, що їх число перевищить тисячі людей, які приїхали з В'єтнаму з середини 1970-х років, більшість з яких втекли від захопленої комуністами південної частини В'єтнаму, яку підтримували США.

"З часу початку протестів в минулому році близько 200 гонконгців втекли на Тайвань, і близько 10% отримали візи згідно з законом, який захищає гонконгських людей, що піддаються ризику з політичних причин", - сказав Ши Йі-сян з Тайванської асоціації з захисту прав людини.

Поки що будь-хто, хто думає зробити цей крок, повинен почекати, оскільки Тайвань заборонив жителям Гонконгу в рамках своїх зусиль з обмеження коронавірусу в'їжджати в країну, але Ши очікує, що велика кількість людей скористаються цим, як тільки заборона буде знята.

Дуже складна ситуація

За словами другого джерела, через невеликий досвід роботи з біженцями з 1970-х років і побоювань, що китайські шпигуни, що видають себе за активістів, можуть проникнути в країну, уряд терміново почав шукати експертів для перевірки їх походження.

"Це дуже складний сценарій, з яким уряд Тайваню ніколи не стикався", - сказало джерело, що відмовилося називатися, оскільки інформація про плани ще не була оприлюднена.

"Ми не думали, що таке станеться в Гонконзі, навіть у наших страшних снах"

Китайське управління у справах Тайваню не відповіло на запит про коментарі.

Друге джерело повідомло, що урядова комісія Тайваню, в яку входять співробітники служби безпеки, буде ретельно перевіряти заявки і видавати візи, що дозволяють жителям Гонконгу вчитися або працювати в Тайвані.

Ши сказав, що уряду також потрібні експерти в областях від ведення справ до консультування.

Високопоставлений західний дипломат з Тайбея сказав, що Тайвань, швидше за все, отримає найбільш радикальних протестувальників і менш забезпечених, оскільки ті, у кого є кошти, ймовірно, віддадуть перевагу вирушити в такі країни, як Канада чи Великобританія.

26-річний Тіран Лау, звільнений минулого місяця з восьмимісячного ув'язнення в Гонконзі за зберігання зброї, привітав пропозицію Цай і заявив, що має намір зробити Тайвань своїм домом через його демократію і низьку вартість життя.

"Це єдина надія для протестувальників, які не можуть дозволити собі переїхати в інші місця", - сказав Лау в Гонконзі, чекаючи відкриття кордону.

"Я сподіваюся, що зможу жити нормальним життям на Тайвані. Я вже забув, на що схоже нормальне життя".

Читайте також: Половина росіян незадоволена обнуленням президенства Путіна – дослідження

Раніше повідомлялося, що через рік протестів люди в Гонконзі розриваються між надією і страхом. Після відносного перепочинку під час спалаху коронавірусу, протестувальники знову виходять на вулиці проти запропонованих законів про безпеку.

Нагадаємо, Трамп анонсував санкції проти Китаю за дії щодо Гонконгу. Трамп зробив оголошення на прес-конференції в Білому домі, заявив, що Китай порушив своє слово з приводу автономії Гонконгу.