UA / RU
Підтримати ZN.ua

Талібан планує офіційно приєднатися до китайської ініціативи «Один пояс, один шлях»

Пекін розвиває співпрацю з талібами.

Талібан хоче офіційно приєднатися до величезної інфраструктурної ініціативи лідера Китаю Сі Цзіньпіна "Один пояс, один шлях" і відправить спеціальну групу в Пекін для переговорів. Про це повідомляє Reuters.

Пекін розвиває зв'язки з урядом талібів, відколи вони прийшли до влади в Афганістані.

Читайте також: ЄС готується провести власний саміт, щоб конкурувати з китайським форумом “Один пояс, один шлях” — Bloomberg

"Ми звернулися до Китаю з проханням дозволити нам бути частиною Китайсько-Пакистанського економічного коридору та ініціативи "Один пояс, один шлях" і сьогодні обговорюємо технічні питання", - сказав виконуючий обов'язки міністра торгівлі Афганістану Хаджі Нуруддін Азізі в інтерв'ю Reuters на наступний день після завершення форуму "Один пояс, один шлях" у Пекіні.

Азізі сказав, що Талібан також відправить спеціальну групу до Китаю, щоб "краще зрозуміти" проблеми, які стоять на шляху приєднання до ініціативи, але не уточнив, що саме стримує Афганістан.

Читайте також: Сі Цзіньпін прокоментував ескалацію між Ізраїлем та ХАМАС

Афганістан може запропонувати Китаю багатство мінеральних ресурсів. Кілька китайських компаній вже працюють у країні, в тому числі Metallurgical Corp. of China Ltd,, яка провела переговори з талібами, а також з попереднім урядом Афганістану, який був визнаний Заходом, щодо планів розвитку величезного мідного рудника.

"Китай, який інвестує по всьому світу, повинен також інвестувати в Афганістан... У нас є все, що їм потрібно, наприклад, літій, мідь і залізо. Афганістан зараз, як ніколи, готовий до інвестицій", - заявив Азізі. 

Інвестори, однак, кажуть, що безпека залишається проблемою. Бойовики "Ісламської держави" нападали на іноземні посольства і готель, популярний серед китайських інвесторів у Кабулі.

Відповідаючи на запитання про виклики у сфері безпеки, Азізі сказав, що безпека є пріоритетом, додавши, що після 20 років війни, яка закінчилася, коли іноземні війська були виведені, а влада перейшла до рук Талібану, більша частина країни стала безпечною.

"Тепер можна подорожувати до провінцій, де є промисловість, сільське господарство і шахти, куди раніше не можна було потрапити. Безпека може бути гарантована", - додав Азізі.

Афганістан і 34 інші країни домовилися про спільну роботу над цифровою економікою і “зеленим” розвитком в кулуарах форуму "Один пояс, один шлях".

Читайте також: Таліби візьмуть участь у китайському форумі "Один пояс, один шлях”, зміцнюючи зв'язки з Пекіном — Reuters

Талібан, який захопив владу в Афганістані після того, як два роки тому американські та інші іноземні війська вийшли з країни, не був офіційно визнаний жодним урядом. Низка запроваджених талібами обмежень, зокрема проти жінок, збільшили перешкоди на шляху до визнання Талібану, особливо з боку західних країн.

Китай, однак, активізував співпрацю з талібами, ставши першою країною, яка призначила посла в Кабулі після приходу талібів до влади. Також Пекін інвестував у гірничодобувні проекти в Афганістані.

Минулого місяця посол Пекіна вручив вірчі грамоти виконуючому обов'язки прем'єр-міністра Талібану. Інші країни залишили попередніх послів або призначили голів місій у якості тимчасових повірених у справах, що не передбачає офіційного вручення вірчих грамот.