UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайванські високопосадовці здійснили таємну поїздку до США для переговорів — FT

Візит до Штатів цього тижня припадає на напружений час у відносинах між Пекіном і Тайбеєм.

Тайванські високопосадовці, відповідальні за зовнішню політику, здійснили таємну поїздку до США для переговорів — перший такий візит з моменту вступу на посаду нового президента острова Вільяма Лая в травні, повідомляє FT.

Читайте також: Тайвань готує рекордні витрати на оборону через загрозу з боку Китаю

Міністр закордонних справ Тайваню Лін Чіа-лун та радник з питань національної безпеки острова Джозеф Ву цього тижня перебували у Штатах для переговорів, які відомі під назвою “спеціальний канал”.

США і Тайвань проводять переговори по “спеціальному каналу” вже багато років, але про їх існування вперше повідомила Financial Times у 2021 році, коли обидві сторони, в тому числі Ву, який на той час був міністром закордонних справ, зустрілися в Аннаполісі, штат Меріленд. “Спеціальний канал” розглядається як рідкісна можливість для більшої групи високопосадовців з обох сторін провести детальні переговори.

США не оголошували про існування цього “каналу”, щоб уникнути критики з боку Китаю за таку взаємодію з островом: Пекін вважає Тайвань своєю територією. Тайбей підтримує неофіційні відносини з Вашингтоном відтоді, як США встановили офіційні зв'язки з Пекіном у 1979 році.

Останні переговори у форматі “спеціального каналу” відбулися в лютому 2023 року, коли Ву і тодішній радник з національної безпеки Тайваню Веллінгтон Ку, який наразі є міністром оборони, зустрілися з американською стороною в північній Вірджинії.

Згідно з давньою практикою, міністр закордонних справ і глава Міноборони Тайваню не можуть в'їжджати безпосередньо на територію округу Колумбія, тому переговори у форматі “спеціального каналу” зазвичай проводилися в ширшому районі вашингтонського столичного регіону.

Читайте також: На Тайвані суд визнав винними військових за звинуваченням у шпигунстві для Китаю

Переговори США й Тайваню проходять у напружений час, коли Китай спостерігає за тим, як Лай буде налагоджувати відносини з Пекіном і Вашингтоном. Китайський уряд назвав Лая “небезпечним сепаратистом” і побоюється, що новий президент острова зробить кроки до офіційної незалежності Тайбея. Деякі американські чиновники також приватно висловлюють побоювання щодо Лая, який є недосвідченим у міжнародних справах і вважається більш непередбачуваним, ніж попередній лідер острова. Водночас, США дедалі більше занепокоєні зростанням військової активності Китаю навколо Тайваню.