UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань засвоїв уроки війни РФ проти України, які допоможуть йому захиститися від Китаю — посол

Острів спостерігає за вторгненням РФ.

Тайвань засвоїв важливі уроки війни РФ проти України, які допоможуть йому стримати можливий напад Китаю або захистити себе в разі вторгнення. Про це заявила в інтерв'ю AP представник острова в США Біхім Сяо.

Серед уроків, зокрема, докладати більше зусиль для підготовки військових, а також цивільних осіб до такої загальносуспільної боротьби, яку українці ведуть проти агресії Росії.

«Все, що ми робимо зараз, спрямоване на те, щоб запобігти повторенню болю і страждань трагедії України за нашим сценарієм на Тайвані», - сказала Біхім Сяо.

«Тому, зрештою, ми прагнемо стримувати застосування військової сили. Але на випадок найгіршого сценарію ми розуміємо, що повинні бути краще підготовлені», - додала вона.

Спостерігаючи за успішною обороною українців проти вторгнення російських військ, Тайвань розуміє, що потрібно поповнити свої запаси «Джавелінів», «Стінгерів», HIMARS та інших невеликих, мобільних систем озброєння, зазначила Сяо. За її словами, тайванці і американці досягли згоди щодо деяких із цих видів зброї.

Деякі аналітичні центри з питань безпеки звинувачують США і оборонну промисловість у тому, що вони зосередили надто велику частину мільярдних угод з Тайванем щодо озброєнь на сучасні, дорогі літаки і кораблі. На думку частини аналітиків з питань безпеки, можна очікувати, що більш потужні китайські збройні сили знищать ці великі цілі на самому початку будь-якого нападу на Тайвань. 

Острів наполягає на тому, щоб перехід до більш потужного озброєння для сухопутних військ «відбувся якомога швидше». За словами Сяо, навіть попри те, що США та інші союзники постачають в Україну зброю на мільярди доларів, Вашингтон запевняє, що Тайвань є дуже важливим пріоритетом.

Президент Тайваню Цай Інвень оголосила минулого місяця, що уряд продовжує обов'язкову військову службу для чоловіків з чотирьох місяців до року, і збільшує витрати на оборону.

За її словами, досвід України також має уроки для США та інших союзників, включаючи важливість об'єднаної позиції на підтримку демократії, якій загрожує небезпека.

«Вкрай важливо надсилати послідовний сигнал авторитарним лідерам, що сила ніколи не є варіантом... Сила отримає потужну міжнародну відповідь, включаючи наслідки», - наголосила Сяо.

Китай попереджав, що має намір отримати контроль над островом. У Вашингтоні самоуправління Тайваню є питанням, яке має сильну підтримку обох партій. Десятиліттями американська адміністрація дотримувалася політики, згідно з якою військові США не заявляли, чи стануть вони на захист Тайваню в разі вторгнення Китаю. Військова демонстрація сили Пекіном після візиту колишнього спікера Палати представників Ненсі Пелосі змусила деяких представників Конгресу припустити, що для США настав час відмовитися від цієї політики, відомої як «стратегічна невизначеність», і натомість чітко заявити, що американці воюватимуть пліч-о-пліч з Тайванем.

Відповідаючи на запитання про ці заклики, Сяо лише похвалила чинну політику.

«Вона зберігала статус-кво протягом десятиліть, або я б сказала, що вона зберігала мир», - пояснила Сяо.

Відповідаючи на запитання, чи повинен новий спікер Палати представників Кевін Маккарті виконати свою попередню обіцянку відвідати Тайвань, Сяо сказала, що це буде його рішення.

«Але я думаю, що, зрештою, народ Тайваню вітає гостей з усього світу», - зазначила вона.

Сяо додала, що керівництво Пекіна «не має права вирішувати або визначати», як Тайвань взаємодіє зі світом.

Читайте також: Вторгнення Китаю на Тайвань: моделювання бойових дій демонструє невтішні результати для усіх сторін

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що напруженість у відносинах з Китаєм зменшилася. Однак знову висловив занепокоєння з приводу намірів Пекіна щодо Тайваню.

Владу Китаю не влаштовує нинішня система світового порядку, в якій переважають західні цінності, стандарти, функціонують глобальні інститути, підпорядковані США. Про те, як Китай стає більш амбітним і наполегливим у досягненні своїх цілей, читайте у статті Наталії Бутирської «Новий порядок від Сі Цзіньпіна».