UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань посилить цивільну оборону для підготовки до китайської загрози — FT

Плани включають збільшення запасів продовольства та енергоносіїв.

На тлі дедалі агресивнішої позиції Китаю уряд Тайваню працює над підготовкою державних служб та інфраструктури до функціонування у воєнний час. Кілька урядовців, знайомих з ходом обговорення повідомили, що програма реформ включає пропозиції щодо збільшення чисельності сил цивільної оборони, створення запасів продовольства й енергоносіїв, а також посилення можливостей екстреної медичної допомоги й зміцнення інфраструктури зв'язку, зазначає Financial Times.

Ці плани мають бути подані сьогодні на затвердження президенту Лай Цінде, який зробив поліпшення цивільної оборони одним з пріоритетів після свого вступу на посаду в травні.

"Якщо на Тайвані розпочнеться війна, нашим військовим доведеться воювати, але ми хочемо, щоб суспільство могло вижити і функціонувати настільки повноцінно, наскільки це можливо", — сказав високопоставлений чиновник адміністрації президента.

Читайте також: Президент Тайваню заявив, що острів не піддасться на примус з боку Китаю

Китай вважає Тайвань частиною своєї території й погрожує підкорити його військовою силою. Китайський лідер Сі Цзіньпін в останні роки замінив більш терплячий підхід свого попередника на кампанію політичного, економічного і військового тиску, спрямовану проти Тайваню.

Плани цивільної оборони Тайбея ґрунтуються на роботі попередника Лая, Цай Інвень. Під впливом повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році її уряд активізував оборонну реформу, в тому числі відновив однорічний призов для чоловіків, і почав оцінювати рівень стійкості країни. Однак експерти попереджають, що Тайвань залишається вкрай непідготовленим до війни.

Одна з пропозицій передбачає використання шкільних приміщень як укриття, якщо люди, що живуть поруч, залишаться без даху над головою в результаті нападу. Чиновники також планують збільшити запаси основних продуктів харчування і пробурити більше свердловин для забезпечення водопостачання. Вони також вивчають шляхи впровадження системи продовольчого раціонування. Один з варіантів, що розглядається, полягає у використанні цілодобових магазинів Тайваню.

Читайте також: Тайвань заявив, що поглиблює зв'язки з США для стримування Китаю

Лікарні мають бути обладнані для лікування великої кількості постраждалих, в той час, як чиновники також хочуть створити резервну інфраструктуру на випадок, якщо підводні кабелі, що мають вирішальне значення для комунікацій Тайваню, будуть пошкоджені.

Раніше CNN із посиланням на Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) повідомляв, що Збройні сили Китаю можуть ізолювати Тайвань, завдати шкоди його економіці та змусити демократичний острів піддатися волі правлячої Комуністичної партії Пекіна без жодного пострілу. Останніми роками побоювання того, що Комуністична партія може виконати свою обіцянку одного дня взяти під свій контроль Тайвань, силою, якщо це необхідно, посилилися через дедалі войовничіші дії китайського лідера Сі Цзіньпіна щодо самокерованого острова.