UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань очікує військових навчань Китаю після інавгурації нового президента острова 

Інавгурація новообраного президента Тайваню пройде в травні. 

Тайвань напоготові на тлі ймовірного проведення Китаєм військових навчань після інавгурації новообраного президента острова Вільяма Лая цього місяця, повідомляє Reuters.

Читайте також: Новообраний президент Тайваню сподівається, що Китай вестиме переговори з владою острова 

Китай, який розглядає Тайвань як власну територію, має сильну неприязнь до Лая, вважаючи його небезпечним сепаратистом. Китайський уряд відкидав неодноразові пропозиції Лая про переговори.

Лай, як і нинішній президент острова Цай Інвень, відкидає претензії Пекіна, наголошуючи, що лише народ Тайваню може обирати своє майбутнє. 

Інавгурація Лая, який зараз є віце-президентом, відбудеться 20 травня.

Виступаючи перед журналістами в парламенті, генеральний директор Бюро національної безпеки Тайваню Цай Мін-Єн заявив, що збереження стабільності в Тайванській протоці в інтересах усіх членів міжнародного співтовариства, в тому числі й Китаю.

За словами Цай Мін-Єн, зараз Пекін використовує підхід батога і пряника до Тайваню, сподіваючись вплинути на політику нового уряду.

“Особливої уваги потребує те, що після 20 травня, з червня по листопад, китайські комуністи проводять свої регулярні військові навчання. Чи використають китайські комуністи цю спекотну пору року як привід для проведення військових навчань з метою подальшого тиску на Тайвань - це ключове питання, на якому зосереджується Бюро національної безпеки”, - додав він.

Протягом останніх чотирьох років китайські військові значно активізували свою діяльність навколо Тайваню.

У 2022 році Китай провів великі військові навчання поблизу Тайваню після візиту до Тайбея колишнього спікера Палати представників США Ненсі Пелосі, а минулого року - після зустрічі президента Цай з тодішнім спікером Палати представників Кевіном Маккарті під час зупинки в Каліфорнії.

Тайванські джерела в органах безпеки неодноразово попереджали, що Китай може продемонструвати своє негативне ставлення до Лая за допомогою військових навчань.

Після перемоги Лая на виборах у січні Пекін продовжує чинити постійний тиск на Тайвань, включаючи патрулювання берегової охорони біля групи підконтрольних Тайбею островів, розташованих поруч з китайським узбережжям, а також відкриття нових повітряних маршрутів у Тайванській протоці, які, на думку Тайваню, загрожують авіаційній безпеці.

Читайте також: Тайвань повідомив про військову активність Китаю після візиту Блінкена до Пекіна

Президентські вибори на Тайвані не потішили Китай, хоча “китайський чинник” і став важливим складником тайванської виборчої кампанії. Більшість тайванців не хоче бути частиною КНР, а погрози та безкомпромісність китайського уряду обернулися протилежними результатами вже треті вибори поспіль. Про деталі цих виборів і те, чому вони важливі для України, читайте в статті Наталії БутирськоїТайванські вибори та Україна: Китаю все важче”.