UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань намагається винести уроки з війни в Україні та в Газі — The Economist

Найголовніший урок, який Ізраїль і Україна можуть дати, — це бути готовим до боротьби.

Кожна війна надає можливість для інших армій вчитися і вдосконалювати свої стратегії. Бойові дії в Україні та в Газі дають багато уроків, і одними з найбільш зацікавлених у їх вивченні є військові Тайваню, які побоюються, що вони можуть стати наступною мішенню для атаки. Китай вважає цей самоврядний острів своїм і пообіцяв, що врешті-решт поверне його собі, чи то мирним шляхом, чи то силою. 

Через кілька днів після масового вбивства ізраїльтян, скоєного ХАМАСом 7 жовтня минулого року, міністерство оборони Тайваню створило робочу групу для вивчення конфлікту. Одним з перших висновків, як зазначив міністр оборони Тайваню, стала необхідність покращення розвідки, щоб уникнути несподіванок. Інші з групи також вказали на небезпеку того, що протиповітряна оборона ризикує бути перевантаженою ракетними атаками, йдеться в матеріалі журналу The Economist.

Читайте також: Тайвань заявив, що поглиблює зв'язки з США для стримування Китаю

Нещодавно Тайвань подовжив обов'язкову військову службу для чоловіків з чотирьох місяців до року. Але це менше, ніж три роки в Ізраїлі, і вона не поширюється на жінок. Ізраїльські резервні підрозділи використовуються для ведення бойових дій на фронті; на Тайвані вони виконують переважно завдання в тилу. Військові витрати Тайваню майже подвоїлися з 2016 року і мають досягти 2,6% ВВП, але все ще становлять приблизно половину військових витрат Ізраїля до війни в Газі.

Натомість війна в Україні підкреслює важливість "асиметричних" видів зброї, які є дешевими, важкими для виявлення і доступними в великих кількостях. Вона також показує, що інтенсивні бої вимагають величезну кількість боєприпасів.

Читайте також: Президент Тайваню заявив, що острів не піддасться на примус з боку Китаю

Ті, хто стурбований потенційною загрозою з боку Китаю, хочуть, щоб США розмістили зброю на Тайвані, як це роблять в Ізраїлі та інших місцях, але це було б політично небезпечно.

"Можливо, найважливішим уроком Ізраїля та України є готовність до боротьби. Тайваню потрібно протриматися достатньо довго, щоб союзники прийшли йому на допомогу, але опитування показують, що бажання чинити опір, своєю чергою, залежить від того, чи вважають тайванці, що Америка їх захистить", — пише журнал.

Раніше агентство Bloomberg зазначало, що Китай буде готовий вторгнутися на Тайвань до 2027 року. Адже Китай нарощує свій військовий і ядерний арсенал у масштабах, небачених з часів Другої світової війни.