UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таємний візит Нетаньяху до Саудівської Аравії несе приховане повідомлення для Байдена — The Economist

Ізраїльський прем’єр-міністр Беньямін Нетаньяху здійснив секретний візит до Саудівської Аравії.

Ізраїльським міністрам в останній момент сказали, що засідання, призначене на 22 листопада, буде перенесено. Однак, ніхто не повідомив про те, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху попрямував до аеропорту, де його зустрів керівник ізраїльської шпигунської агенції «Моссад» Йоссі Коен. Потім Нетаньяху та Коен полетіли на приватному літаку на південь, до Саудівської Аравії. Секретний візит Нетаньяху до Саудівської Аравії свідчить про важливість ізраїльсько-саудівських зв'язків. Пробувши кілька годин в Саудівській Аравії, Нетаньяху повернувся до Ізраїлю, пише журнал The Economist.

Допитливі журналісти помітили «цікавий політ» на веб-сайті з відстеження польотів і швидко зробили припущення: державний секретар Америки Майк Помпео також був у Саудівській Аравії, де зустрівся зі спадковим принцом Мухаммедом ібн Салманом. Зустріч відбулася у «високотехнологічному місті майбутнього» Неом, яке принц будує на півночі країни.

Незвичним було те, що офіс Нетаньяху жодним чином не заперечував того, що таємна зустріч дійсно відбулася. Не менш «дивовижною» була відсутність дій з боку ізраїльської військової цензури, яка в минулому зазвичай швидко заперечувала подібні повідомлення про ізраїльсько-саудівську співпрацю. Один із помічників Нетаньяху навіть написав у Твіттері, що прем’єр-міністр "укладає мир". Саудівські чиновники також фактично підтвердили зустріч Нетаньяху та принца Мухаммеда.

Як повідомлялося, лідери країн говорили про Іран, а також про встановлення дипломатичних зв'язків. Однак, на відміну від Об'єднаних Арабських Еміратів і Бахрейну, які нещодавно «нормалізували» відносини з Ізраїлем, Саудівська Аравія не готова відкрити посольство в єврейській державі.

Король Саудівської Аравії Салман ібн Абдулазіз давно підтримує вимоги палестинців про незалежну державу на захоплених Ізраїлем в 1967 році територіях та принципи Арабської мирної ініціативи. Політика, яка закликає членів Ліги арабських держав не встановлювати офіційних відносин з Ізраїлем, поки той не вийде з усіх окупованих територій, навряд чи зміниться, доки живий король Салман. Про напруженість в саудівській королівській родині щодо відносин з Ізраїлем свідчить і те, що міністр закордонних справ Саудівської Аравії із запізненням заперечив, що таємна зустріч політичних лідерів відбулася.

Секретна зустріч Нетаньяху та спадкового принца надсилає два ключові повідомлення. Перше - це застереження Ірану: якщо країна активізує свою «ядерну діяльність», регіональний союз проти Ірану стане «сміливішим». У середині листопада Міжнародне агентство з атомної енергії заявило про те, що запаси низькозбагаченого урану в Ірані в 12 разів перевищують ліміт, встановлений ядерною угодою, укладеною в 2015 році (з якої Америка вийшла в 2018 році). У минулому Ізраїль погрожував бомбардувати ядерні об'єкти Ірану, якщо з’явиться підозра, що країна намагається створити ядерну бомбу.

Друге повідомлення, яке надсилає секретна зустріч, стосується Америки та адміністрації нового президента США Джо Байдена. Коли республіканець Дональд Трамп вступив на посаду американського президента, більша частина його політики на Близькому Сході, здавалося, була зосереджена на продовженні «спадщини» свого попередника Барака Обами, адміністрація якого змогла укласти ядерну угоду з Іраном та кількома іншими державами. Однак, Трамп розірвав угоду та відновив економічні санкції проти Ірану.

Адміністрація Трампа також відмовилася від традиційної американської політики, яка передбачає роль США, як неупередженого миротворця між Ізраїлем та палестинцями, заявивши, що може визнати анексію завойованих територій Ізраїлем. Адміністрація Трампа також «порадувала» Саудівську Аравію своєю жорсткою позицією щодо Ірану та «поблажливістю» стосовно проблеми порушення прав людини в Саудівській Аравії, включаючи вбивство журналіста Джамаля Хашоггі.

Все це може змінитися за президентства Байдена, який на початку цього року критикував саудівський режим і погрожував припинити продаж зброї через проблеми порушення прав людини в країні. Байден також пообіцяв відновити дипломатію з Іраном та переглянути переговори про ядерну угоду.

Можна припустити, що Ізраїль та Саудівська Аравія повідомили новообраного американського президента про намір об'єднати свій значний «дипломатичний та політичний капітал», щоб протистояти серйозним змінам у політиці Америки стосовно Близького Сходу, резюмує журнал.