UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таджикистан та Киргизстан домовилися про припинення вогню та відведення сил від кордонів

Президенти країн зустрілись на саміті ШОС

Президент Киргизстану Садір Жапаров та президент Таджикистану Емомалі Рахмон на Саміті ШОС у Самарканді домовилися відвести додаткові сили від кордону двох країн. Про це повідомили у прес-службі президента Киргизстану.

«Сторони обговорили ситуацію на киргизько-таджицькій ділянці державного кордону. Лідери двох країн домовилися дати доручення відповідним структурам про припинення вогню та відведення сил та засобів від лінії зіткнення», — повідомляється на сайті президента Киргизстану.

Повідомляється, що на місці події працюватимуть заступник голови кабміну — голова ДКНБ КР Камчібек Ташієв та голова ДКНБ РТ Саймумін Ятімов. Планується створити комісію для розслідування причин того, що сталося.

14 вересня на кордоні Киргизстану і Таджикистану сталася перестрілка. Киргизстан заявив, що біля Булак-Баші Баткенського району Баткенської області наряд Прикордонної служби виявив прикордонний наряд Таджикистану, який зайняв «бойові позиції» на ділянці кордону.

Читайте також: Між Таджикистаном і Киргизстаном відбулось ще одне прикордонне зіткнення

У відомстві повідомили, що таджицькі прикордонники ігнорували вимоги залишити територію та почали обстріли. У відповідь прикордонники Киргизстану застосували зброю.

16 вересня Прикордонна служба Киргизстану знову повідомила про обстріли кордону з боку Таджикистану.  Киргизстан відкрив вогонь у відповідь. Про це Прикордонна служба Киргизстану повідомила в телеграм.

«Таджицька сторона розпочала обстріл місцевостей Кулунду, Максат та Жани-Жер Лейлекського району Баткенської області. Збройні зіткнення йдуть по всьому периметру киргизько-таджицького держкордону», - сказано в заяві Прикордонної служби країни.