UA / RU
Підтримати ZN.ua

Свіжі ягоди можуть уповільнити старіння — The Washington Post

Ягоди приносять велику користь для організму людей.

Свіжі ягоди є великим джерелом вітамінів, мінералів та поживних речовин, які допомагають боротися з хворобами, а також зменшити ризик виникнення деяких вікових захворювань. Тим не менш вони також дуже швидко псуються і часто коштують дорого. The Washington Post розповідає, чому варто споживати ягоди, а також пропонує поради щодо їх зберігання.

Користь для організму

Серед багатьох переваг, ягоди містять калій, магній, вітаміни С і К, а також клітковину. Вони відносно низькокалорійні, мають низький вміст природного цукру і містять пребіотики.

Багато користі від свіжих ягід пояснюється антоціанами (сполуками, які надають багатьом фруктам та овочам їхній колір). Їсти чорницю тричі на тиждень може допомогти знизити ризик розвитку діабету 2 типу, згідно з дослідженням 2013 року в журналі BMJ.

А в дослідженні, яке слідкувало за станом людей протягом 24 років і було опубліковане в 2016 році в BMJ, ті, хто регулярно їв продукти з високим вмістом антоціанів - переважно чорницю та полуницю, набрали менше ваги, ніж ті, хто вживав такі продукти рідко.

Чорниця та полуниця також можуть приносити користь для серця. Згідно з дослідженням, участь у якому взяли понад 90 тисяч жінок, опублікованим у журналі Circulation, люди, які їли ці ягоди більше трьох разів на тиждень проти одного разу на місяць або рідше, мали на 34 відсотки нижчий ризик серцевого нападу.

У дослідженні American Journal of Clinical Nutrition 2019 року було доведено, що споживання чорниці щодня протягом шести місяців покращило показники здоров’я серця у дорослих із надмірною вагою. Також було доведено, що регулярне вживання чорниці знижує артеріальний тиск.

«У середньому люди, які їдять більше ягід, живуть довше», - каже професор епідеміології та харчування в Гарвардському університеті Ерік Рімм. Він радить їсти ягоди щодня, особливо в сезон, щоб отримати найбільше користі.

«Пальне» для мозку

Чорниця, полуниця та малина також приносять потужну користь для пам’яті, каже нейролог Барбара Шукітт-Хейл з Університету Тафтса у Бостоні. Згідно з дослідженням Гарвардського університету серед жінок старше 70 років, вживання чорниці хоча б раз на тиждень або полуниці щонайменше двічі на тиждень може затримати когнітивне старіння на два з половиною роки.

У дослідженні Шукітт-Хейла літні чоловіки та жінки, які протягом трьох місяців щодня їли свіжу чорницю, мали кращі результати у навчанні та тестах на пам’ять. Поточні дослідження показують, що полуниця та малина можуть приносити подібну користь.

Поради щодо зберігання

Ягоди, вирощені «на місцевому рівні», є найсвіжішими. Якщо дозволяє ціна, то варто подумати про покупку більшої кількості ягід, адже їх можна заморозити, радить професор мікробіології та гігієни харчування з Бостонського університету Джоан Селдж Блейк.

 «Заморожування не руйнує корисних сполук, воно дійсно може зберегти багато корисних властивостей ягід», - додає Шукітт-Хейл.

«Щоб свіжі ягоди довше зберігалися вдома, тримати їх треба у закритій ємності у холодильнику і не мити до тих пір, поки ви не будете готові їх їсти», - каже Селдж Блейк.

Поживні переваги свіжих ягід

Читайте також: «Вічна молодість» вже не звучить як наукова фантастика — NYT

Вчені спробували вирішити проблему того, що овочі і фрукти швидко псуються в процесі доставки з ферм і полів. Для цього вони розробили спеціальний їстівний біокомпозит на основі яєчного білка, який може продовжити їхній термін придатності на тиждень.

Існуючі на даний момент способи консервації овочів і фруктів, наприклад віск, охолодження або нанесення парафіноподібних речовин, можуть змінити смак продукту, а також досить дорогі. Запропонований вченими біокомпозит набагато дешевший, не впливає на смакові якості і безпечний для організму.