UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світові лідери відреагували на загибель президента Ірану

Співчуття висловили у ЄС, Білорусі, Венесуелі, Індії.

Світові лідери зробили заяви у звʼязку із загибеллю іранського президента.

Світові лідери зробили заяви у звʼязку із загибеллю іранського президента.

Президент Ірану Ібрагім Раїсі, глава МЗС Хоссейн Амір-Абдуллахіан та інші особи загинули внаслідок аварії гелікоптера 19 травня. У звʼязку з цим посадовці з різних країн світу висловлюють співчуття.

Премʼєр-міністр Індії Нарендра Моді написав в соцмережі X, що він «глибоко засмучений і вражений» смертю Раїсі. Премʼєр відмітив внесок іранського президента у зміцнення двосторонніх відносин між їхніми країнами. Моді також висловив співчуття його родині та іранцям і зазначив, що його країна підтримує Іран «у цей скорботний час».

Також висловились в МЗС Білорусі. Там зазначили, що з життя пішли «справжні друзі» їхньої країни. Білоруси висловили співчуття близьким загиблих та народу Ірану.

Читайте також: Смерть Раїсі не матиме помітного впливу на політику Ірану. Головний там аятола Хаменеї — FT

Президент Венесуели Ніколас Мадуро також висловився щодо загибелі Раїсі. У соцмережі X він написав, що йому та його дружині сумно прощатись із «зразковою людиною, незвичайним лідером світу». Від імені своєї країни він висловив співчуття іранському народу.  

Також заяву зробили й у Європі: «ЄС висловлює щирі співчуття з приводу загибелі президента Раїсі та міністра закордонних справ Абдоллахіана, а також інших членів їхньої делегації та екіпажу в аварії гелікоптера. Наші думки з родинами», - заявив президент Європейської ради Шарль Мішель.

У МЗС Польщі висловили співчуття з приводу загибелі міністра закордонних справ Ірану. Він загинув на борту гелікоптера разом з Раїсі. Загибель президента у відомстві не коментували.

Ібрагім Раїсі був консерватором та підтримував постачання зброї Росії. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг називав Тегеран одним з тих, хто допомагає Путіну вести війну.

В травні 2023 року Верховна Рада України ввела санкції на 50 років проти Ірану. Тоді постанову президента Володимира Зеленського підтримали понад 300 народних депутатів.