UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сунак зустрінеться із Байденом та прем’єром Австралії для обговорення угоди про атомні підводні човни

Британський прем’єр вирушить із візитом до США.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак летить до Сполучених Штатів, щоб зустрітися з президентом США Джо Байденом і прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албанізом для остаточного узгодження деталей договору про атомні підводні човни. Угода, зокрема, спрямована на протидію Китаю. Про це повідомляє Reuters.

Британія, США та Австралія оголосили про план AUKUS у 2021 році в рамках зусиль з протидії зростанню військової присутності Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні. Очікується, що на зустрічі в Сан-Дієго в понеділок, 13 березня, будуть прийняті рішення про наступні кроки щодо отримання Австралією атомних підводних човнів.

Нещодавно Сунак похвалив альянс AUKUS і сказав, що такі партнерства є прикладом підходу Великої Британії.

«У неспокійні часи глобальні альянси Великої Британії є нашим найбільшим джерелом сили і безпеки», - сказав він.

«Я їду до Сполучених Штатів, щоб запустити наступний етап програми AUKUS  щодо атомних підводних човнів, проекту, який зміцнює зв'язки з нашими найближчими союзниками і гарантує безпеку, нові технології і економічні переваги у нас вдома», - додав він.

Британія активізує зусилля з посилення свого впливу в Індо-Тихоокеанському регіоні, і Сунак сподівається, що тристоронній саміт у понеділок продемонструє його готовність протистояти Пекіну, до жорсткішої позиції щодо якого його закликали високопоставлені члени парламенту від Консервативної партії.

У понеділок, 13 березня, Британія також опублікує оновлену версію своєї безпекової, оборонної та зовнішньої політики, відому як «Інтегрований огляд», в якому буде викладено, як вона реагуватиме на зростаючі загрози у світі. З часу останнього оновлення у 2021 році Росія вторглася в Україну, а напруженість у відносинах із Китаєм зросла.

У новій стратегії буде враховано дії уряду лідера Китаю Сі Цзіньпіна, які «викликають дедалі більше занепокоєння», серйозні ризики з боку Росії після її нападу на Україну, а також гібридні загрози британській економіці та енергетичній безпеці, повідомляє The Guardian.

Згідно з угодою AUKUS, оголошеною в 2021 році, Сполучені Штати і Велика Британія домовилися надати Австралії технологію і можливості для атомних підводних човнів. Лондон також заявив, що ця угода допоможе створити нові робочі місця в Британії і прискорити мляве економічне зростання.

Читайте також: Британія виршила питання з виробництвом БМП, яке затрималося на сім років

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден має намір оголосити деталі угоди з лідерами Австралії та Великої Британії щодо атомних підводних човнів у понеділок, 13 березня, у Каліфорнії. 

США, Велика Британія і Австралія створили союз в сфері безпеки - AUKUS. Рішення трьох країн є системним і викликано в тому числі прагненням протистояти зростаючому політичному, економічному і військовому впливу КНР. Про створення тристороннього оборонного союзу розмірковує Віктор Константинов у статті «Три лицарі проти китайського дракона».