UA / RU
Підтримати ZN.ua

Страйкарі у Франції погрожують залишити короля Чарльза без червоної доріжки

Члени профспілки кажуть, що не встановлять ані меблів, ні червоних килимів.

Французи, які страйкують через впроваджувану урядом президента Макрона пенсійну реформу, погрожують зірвати візит британського короля Чарльза, який у неділю завітає до Франції з триденним візитом, повідомляє POLITICO.

Профспілки з різних галузей страйкують вже кілька тижнів, а сьогодні було оголошено  загальний страйк, до якого приєднались працівники Mobilier National — департаменту міністерства культури, якому доручено обслуговувати офіційні будівлі, зокрема і Єлисейський палац , резиденцію президента Франції.

«Ми повністю усвідомлюємо, що наприкінці тижня у Франції зустрічатимуть короля Англії, і що наші послуги будуть потрібні. Хоча це й суперечить протоколу, але їм доведеться обійтись без нас», — заявили представники профспілки, додавши, що не опікуватимуться ані меблями, ні червоними килимами.

Водночас,  громадський мовник FranceInfo із посиланням на джерела повідомив, що король, ймовірно, все ж матиме звичний для нього пишний прийом, адже працівники, які не долучились до страйку, вже принесли червону доріжку до Єлисейського палацу.

У четвер у Франції знову відбувались масові протести. Люди вимагали від уряду скасувати суперечливу пенсійн реформу і критикували президента Франції Еммануеля Макрона за те, що він провів її у парламенті.

Читайте також: Парламенту Франції не вдалося відправити у відставку уряд Макрона

Страйки впливають на такі сектори, як громадський транспорт, школи, енергетичні та нафтопереробні заводи. У Парижі протестувальники почали збиратися на площі Бастилії — місці, де почалася Французька революція — в диму від смажених на грилі сосисок та петард, а також під супровід гучного французького репу.

Зараз у Франції працює лише один із чотирьох нафтопереробних заводів TotalEnergies. Інші працюють на половину від своїх потужностей.