UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг назвав агресію Росії серед головних загроз світовій безпеці

На думку генсека НАТО, анексія Криму, війна в Донбасі та отруєння в Солсбері є спільними викликами для всіх членів Альянсу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав керівників країн-членів Північноатлантичного альянсу разом боротися із сучасними світовими загрозами, серед яких міжнародний тероризм, розповсюдження зброї масового ураження, кібератаки й агресія РФ.

"Ми стикаємося з найбільш непередбачуваним середовищем безпеки за покоління. Міжнародний тероризм, швидке поширення зброї масового ураження, кібератаки. І, звичайно, більш настирлива Росія", - зазначив він під час візиту до Лондона.

Під час виступу Столтенберг нагадав про те, що кожна з 29 країн-членів Альянсу має власну історію, географію і культуру, що може призвести до розбіжностей. Але всі ці демократичні держави здатні об'єднуватися заради спільної мети.

А також нагадав про те, що країна-агресор вдалася до тактики залякування та демонстрації власної сили у відносинах із сусідами.

"Незаконно анексований Крим, дестабілізована східна Україна, втручання у внутрішні справи інших держав, спроба вбити громадянина Британії і його доньку в Солсбері за допомогою хімічної зброї. Це наші спільні проблеми і в наших інтересах вирішувати їх разом", - цитує Столтенберга прес-служба НАТО.

Наприкінці січня парламент Данії схвалив рішення про збільшення протягом наступних шести років власних витрат на оборонну сферу більш ніж на 50%. Причиною стало збільшенння загрози з боку Росії.

Велика Британія почала будівництво нового радіолокатора вартістю понад 14 мільйонів доларів, щоб захистити свій повітряний простір "в умовах зростаючого тиску з боку Росії".

Також стало відомо про намір американського президента Дональда Трампа збільшити витрати на оборону до 716 мільярдів доларів. Кошти, зокрема, планується витратити на поточні війни та підтримку ядерного арсеналу США.