UA / RU
Підтримати ZN.ua

США звинуватили РФ у блокуванні заяви СБ ООН із засудженням хіматак у Сирії

Росіяни запропонували відтермінувати розгляд заяви, щоб "підготувати коментарі".

Російська Федерація в черговий раз заблокувала ухвалення Радою Безпеки ООН заяви, що засуджує застосування хімічної зброї в Сирії.

Проект заяви склали американські дипломати. Росіяни заявили, що розгляд документа потрібно відкласти, щоб "підготувати коментарі", передає "Радіо Свобода".

"Росія відклала прийняття цієї заяви з простим засудженням того, що сирійських дітей душать хлором", - заявила постійний представник США Ніккі Гейлі у понеділок, 5 лютого.

Вона підкреслила, що Сполучені Штати мають переконливі докази застосування армією сирійського диктатора Башара Асада хімічної зброї проти цивільного населення в передмісті Дамаска – Східній Гуті.

"У нас є повідомлення про те, що режим Асада останніми тижні використовував хлор проти сирійських громадян кілька разів, зокрема вчора", - зазначила американський дипломат.

У проекті заяви, який опинився у розпорядженні журналістів, засуджується напад з застосуванням хлору в районі Аль-Малабо міста Дума 1 лютого, в результаті якого постраждали більше 20 цивільних осіб, включаючи дітей.

Нагадаємо, 24 жовтня минулого року Росія і Болівія в Раді Безпеки ООН заблокували продовження на рік розслідування Спільного механізму ООН і ОЗХО про хімічні атаки в Сирії, а 16 листопада - РФ наклала вето на проект резолюції Ради Безпеки ООН про продовження мандата Спільного механізму ООН і Організації по забороні хімічної зброї на рсследование хімічних атак в Сирії.

Усього Росія тричі ветировала резолюції РБ ООН, спрямовані проти застосування хімічної зброї в Сирії.

Експерти ООН і ОЗХО за результатами розслідування назвали режим сирійського президента

4 квітня в сирійській провінції Ідліб, яку контролюють повстанці, сирійська армія провела атаки за допомогою нервово-паралітичного газу, які призвели до смерті близько 100 осіб. Близько 500 людей отримали поранення, зокрема хімічні опіки очей та дихальних шляхів. Правозахисні організації стверджують, що для атак армія Асада використовувала заборонену хімічну зброю, від використання якої раніше публічно відмовилася.

7 квітня з військових кораблів США були випущені 59 ракет по авіабазі урядових військ у провінції Хомс.

Про політичні наслідки американської акції у Сирії читайте в статті Олексія Коваля "Трамп пориває з доктриною невтручання" у тижневику "Дзеркало тижня".