UA / RU
Підтримати ZN.ua

США знімуть заборону на продаж наступальної зброї для Саудівської Аравії – Reuters

Поставки можуть початися вже наступного тижня.

Адміністрація президента США Байдена вирішила скасувати заборону на продаж наступальної зброї Саудівській Аравії, скасувавши трирічну політику тиску на королівство з метою завершення війни в Ємені.

Про це пише Reuters із посиланням на анонімні джерела.

За словами помічника конгресмена, цього тижня адміністрація поінформувала Конгрес про своє рішення скасувати заборону. Одне джерело повідомило, що продажі можуть відновитися вже наступного тижня, в той час як інше джерело зазначило, що дискусії про терміни все ще тривають.

Читайте також: Росія намагалася озброїти хуситів у Ємені, але через тиск відмовилася це робити – CNN

"Саудівська Аравія виконала свою частину угоди, і ми готові виконати свою, повернувши ці справи в нормальне русло через відповідне повідомлення Конгресу і консультації", – сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена.

Згідно із законодавством США, великі міжнародні угоди з продажу озброєнь мають бути розглянуті членами Конгресу, перш ніж вони стануть остаточними.

Законодавці від Демократичної і Республіканської партій в останні роки ставили під сумнів надання наступальних озброєнь Саудівській Аравії, посилаючись на жертви серед цивільного населення під час її кампанії в Ємені, а також на низку проблем з правами людини.

Але ця опозиція пом'якшилася на тлі неспокою на Близькому Сході після смертоносної терористичної атаки бойовиків угрупування ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року і через зміни в проведенні кампанії в Ємені.

Рівень загрози в регіоні підвищився з кінця минулого місяця, коли Іран і потужне ліванське угруповання "Хезболла", що підтримується Іраном, пообіцяли помститися Ізраїлю після того, як в Тегерані вбили політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганію.

Адміністрація Байдена також веде переговори з Ер-Ріядом про оборонний пакт і договір про цивільну ядерну співпрацю в рамках широкої угоди, яка передбачає нормалізацію відносин Саудівської Аравії з Ізраїлем, хоча це залишається недосяжною метою.

Читайте також: Арабські країни намагаються дистанціюватися від будь-якої участі в протистоянні між Іраном та Ізраїлем — WP

Війна в Ємені розглядається як одна з кількох проксі-битв між Іраном і Саудівською Аравією. Хусити витіснили підтримуваний Саудівською Аравією уряд з Сани наприкінці 2014 року і з 2015 року воюють проти військового альянсу на чолі з Саудівською Аравією – конфлікт, який забрав життя сотень тисяч людей і залишив 80% населення Ємену залежними від гуманітарної допомоги.

"Ми визначили хуситів як особливо визначених світових терористів, і ми накладемо санкції і додаткові витрати на контрабандні мережі і їхній військовий апарат. Цей тиск посилюватиметься протягом наступних тижнів", – підсумував американський чиновник.

Нагадаємо, за інформацією Bloomberg, США й Саудівська Аравія наближаються до укладення історичного договору, який запропонує королівству гарантії безпеки, а також відкриє можливий шлях до встановлення дипломатичних відносин з Ізраїлем, якщо ізраїльський уряд покладе край війні в Секторі Гази.