UA / RU
Підтримати ZN.ua

США знімуть з "паузи" санкції проти дев'яти держкомпаній з Білорусі

У Вашингтоні більше не бачать можливості продовжувати призупинення санкцій проти дев'яти компаній, підконтрольних режиму Лукашенка.

Сполучені Штати Америки відновлять санкції проти державних компаній з Білорусі, запрваджені в 2006-му, але призупинені в 2015 році, передає «РБК-Україна».

Офіційний представник Державного департаменту США Нед Прайс на брифінгу у Вашингтоні 31 березня, говорячи про санкційну «паузі», зазначив, що «Держдепартамент не в змозі рекомендувати ще одне продовження».

Йдеться про компанії «Білоруський нафтовий торговий дім», «Белнефтехим», «Белшина», «Гродно Азот», «Гродно Хімволокно», «Лакокраска», «Нафтан» і «Полоцькстекловолокно».

Напередодні білоруський диктатор Олександр Лукашенко підписав указ про обмужувальні заходи проти країн, що ввели санкції проти його режиму. Контрсанкціі передбачають заборону на ввезення до Білорусі «окремих категорій товарів» і покупку послуг у цих держав і зареєстрованих в них компаній.

Читайте також: У Білорусі майже 300 осіб визнали політв'язнями

У серпні минулого року в Білорусі спалахнули протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестувальників загинули. Десятки людей зникли безвісти.

Сім вропейських держав, включаючи Україну, доєдналися до санкцій, які Європейський Союз ввів проти чиновників режиму Олександра Лукашенка. Крім України санкції підтримали країни-кандидати в члени ЄС Північна Македонія, Чорногорія та Албанія, а також Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, що входять до Європейської економічної зони. Політику цих держав буде приведено у відповідність до рішень Ради ЄС про санкції.

Також санкції проти режиму Лукашенка ввели Велика Британія і Канада.

Мінфін США включив до санкційного списку  керівництво силових структур і Центрвиборчкому Лукашенка.

Офіційний Київ «поставив на паузу» контакти з Мінськом. Верховна Рада визнала вибори в Білорусі сфальсифікованими і підтримала введення санкцій.

У той же час, Україна не збирається вводити економічні санкції проти Білорусі. Детальніше про це читайте в статті Володимира Кравченка "Заручники економіки" для ZN.ua.