UA / RU
Підтримати ZN.ua

США запровадили нові санкції проти іранських чиновників за придушення протестів  

Під санкції, зокрема, потрапив генпрокурор Ірану.

США запровадили нові санкції проти іранських чиновників, включаючи генерального прокурора і ключових військових, за придушення протестів. Про це пише Reuters.

Міністерство фінансів США повідомило про запровадження санкцій проти генерального прокурора Ірану Мохаммада Монтазері, звинувативши його в тому, що у вересні він наказав судам винести суворі вироки багатьом заарештованим під час акцій протесту.

Під санкції також потрапила іранська компанія Imen Sanat Zaman Fara, яка, за даними Мінфіну США, виробляє обладнання для правоохоронних органів Ірану, в тому числі бронетехніку, що використовується для придушення натовпу.

Вашингтон також запровадив санкції проти двох високопосадовців Сил опору «Басідж» - воєнізованого формування, пов'язаного з Корпусом вартових ісламської революції, яке було широко задіяне під час придушення протестів, а також проти двох посадовців Корпусу вартових ісламської революції (КВІР).

«Ми засуджуємо посилення застосування іранським режимом насильства проти власного народу, який відстоює права людини», - йдеться у заяві заступника міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Брайана Нельсона.

Протести іранців є одним з найсміливіших викликів правлячому режиму з часів Ісламської революції 1979 року. Іран звинувачує західні держави у розпалюванні заворушень, які сили безпеки країни зустріли із насильством.

Заходи, запроваджені США, заморожують будь-які американські активи тих, хто потрапив під санкції, і забороняють американцям мати з ними справу. Люди, які беруть участь у певних операціях з тими, хто потрапив під санкції, також ризикують потрапити під дію обмежень.

Іншими посадовими особами, проти яких були запроваджені санкції, стали Хасан Хассанзаде, який, за даними США, є командувачем силами КВІР в Тегерані, Мослем Моєйн, якого Вашингтон звинуватив у нагляді за зусиллями з контролю і цензури діяльності іранців в Інтернеті на посаді начальника штабу кіберпростору «Басідж», а також заступник координатора «Басідж» Хоссейн Маруфі.

Читайте також: Протести в Ірані забрали життя 64 дітей, загалом загинули до 470 людей – правозахисники

Протести в Ірані розпочалися 16 вересня після смерті Махси Аміні, 22-річної іранської дівчини курдського походження, заарештованої поліцією моралі за нібито нехтування законами шаріату. 

Перший етап іранської революції завершився. Репресії влади спричинили радикалізацію вимог, виникнення практичного консенсусу щодо майбутнього — скасування інститутів, які слугують рамкою ісламістського режиму. Що ж чекає на Іран найближчим часом? Читайте про це в статті Ігоря Семиволоса «Революція в Ірані: дружба з Росією до добра не доведе».