UA / RU
Підтримати ZN.ua

США заплатили високу ціну за відносини з Ізраїлем протягом багатьох років — The Hill

Автор вважає, що допоки США підтримують Ізраїль, життя американців в небезпеці. 

США підтримували Ізраїль під час холодної війни, щоб протистояти радянському впливу в регіоні. Хоча росіяни все ще активно діють на Близькому Сході, їхній вплив уже не такий значний. Стабільні нафтові ринки також є давньою причиною підтримки США Ізраїля, але і ця ситуація змінюється, оскільки США зараз є провідним виробником нафти на планеті.

Звичайно, Ізраїль також продовжує допомагати США у багатьох важливих політичних питаннях у регіоні. Але цього подекуди недостатньо, вважає Уорд Каммінгс, автор думок у газеті The Hill.

Читайте також: Ізраїль залишиться ключовим союзником США незалежно від того, хто замінить Байдена — Нетаньягу

Сполучені Штати отримали значні втрати через свої стосунки з Ізраїлем, не лише фінансові, але й людські. Згідно з доповіддю 9/11 Commission, підтримка США Ізраїля була однією з основних причин атак 11 вересня 2001 року в Америці, відповідальність за які була покладені на ісламістську організацію "Аль-Каїда". 

Сьогодні, коли напруженість у регіоні зростає, експерти занепокоєні тим, що "ймовірність нападу на США зростає". Представники американської розвідки заявляють, що "зростає ризик того, що бойовики ліванської "Хезболли" завдадуть удару по американцях на Близькому Сході — навіть потенційно на території Сполучених Штатів".

Читайте також: Більшість у США виступають за продовження військової підтримки Ізраїля до звільнення заручників в Газі — опитування

Раніше Reuters розповіло, яку військову підтримку Америка надає Ізраїлю. У 2016 році уряди США та Ізраїля підписали третій 10-річний Меморандум про взаєморозуміння, що охоплює період з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2028 року. Меморандум передбачає надання військової допомоги на загальну суму 38 мільярдів доларів, 33 мільярди доларів у вигляді грантів на закупівлю військової техніки й 5 мільярдів доларів на системи протиракетної оборони.