UA / RU
Підтримати ZN.ua

США закликали КНДР утриматися від провокацій після заяви про випробування підводного ядерного дрона

Якщо Пхеньян дійсно випробовував заявлену зброю, це підкреслює постійні провокації північнокорейського режиму.

Сполучені Штати закликали Північну Корею утриматися від подальших провокаційних дій та повернутися до діалогу після того, як Пхеньян заявив, що провів випробування підводної системи ядерної зброї, яка знаходиться на стадії розробки. Про це повідомляє Yonhap.

Читайте також: Південна Корея ввела санкції щодо осіб та компаній, пов'язаних з розробкою зброї КНДР

Міністерство оборони КНДР оголосило про "важливе" випробування системи Haeil-5-23 - так Північна Корея називає свої підводні ударні безпілотники, здатні нести ядерну зброю. КНДР також засудила військово-морські навчання Південної Кореї, США і Японії, що відбулися цього тижня, як "безрозсудну конфронтаційну істерію".

"Ми закликаємо КНДР утриматися від подальших провокаційних, дестабілізаційних  дій і повернутися до дипломатії. Зокрема, ми закликаємо КНДР взяти участь у предметних дискусіях щодо визначення шляхів управління військовими ризиками та створення тривалого миру на Корейському півострові", - заявив представник Державного департаменту США.

Читайте також: Отримання Росією балістики КНДР може пришвидшити рішення про відправку Україні ракет Taurus — експерт

Коментуючи випробування зброї Північної Кореї, координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі сказав, що США перебувають у контакті з Південною Кореєю.

"Ми підтримуємо зв'язок з нашими південнокорейськими партнерами, щоб дізнатися, яку інформацію вони можуть мати з цього приводу. Тому я не можу підтвердити заяви Північної Кореї", - додав він.

Кірбі зазначив, що якщо Пхеньян дійсно випробовував заявлену зброю, це підкреслює постійні провокації північнокорейського режиму.

"Немає жодних сумнівів у тому, що вони продовжують розвивати передові військові можливості, щоб загрожувати своїм сусідам, загрожувати регіону", - сказав він.

Щодо посилення риторики КНДР на адресу Сеула і Вашингтона, Кірбі наголосив на необхідності сприймати її "серйозно".

"Ви повинні серйозно сприймати подібну риторику від людини, яка очолює режим, що продовжує розвивати передовий військовий потенціал, в тому числі ядерний", - сказав він.

Окремо представник Пентагону підтвердив зобов'язання США щодо безпеки Південної Кореї і Японії.

"Ми дуже чітко заявили про загрозу, яку становлять військові програми КНДР, і про нашу прихильність до захисту Південної Кореї, Японії та до підтримки регіонального миру і стабільності. Ми продовжимо співпрацювати з урядами Південної Кореї і Японії, щоб протистояти загрозам з боку КНДР", - сказав речник Пентагону.

Читайте також: Президент Південної Кореї відреагував на погрози КНДР, зокрема щодо визнання його країни «ворогом №1»

Раніше повідомлялося, що представники з ядерних питань США, Японії та Південної Кореї засудили торгівлю КНДР зброєю з РФ і все більш ворожу риторику Пхеньяна.

Військово-технічне співробітництво Москви та Пхеньяна є спільним викликом для Києва та Сеула, адже воно подовжує здатність РФ затягувати війну проти України та збільшує військову напругу на Корейському півострові. Про те, як Україна та Південна Корея разом мають реагувати на цей виклик — читайте у статті Наталії БутирськоїКорейські ракети для Росії. Чим Путін заплатив КНДР і як це загрожує Україні”.