UA / RU
Підтримати ZN.ua

США ввели санкції проти семи китайських чиновників через репресії в Гонконзі

Семеро людей додано до списку «спеціально призначених громадян» Казначейства.

У п'ятницю Сполучені Штати ввели санкції відносно семи китайських чиновників через придушення Пекіном демократії в Гонконзі, останньої спроби Вашингтона залучити Китай до відповідальності за те, що він називає ерозією верховенства закону в колишній британській колонії.

Згідно зі списком, опублікованим Міністерством фінансів США, санкції націлені на осіб з китайського офісу зв'язку в Гонконзі, офіційної платформи, яка проектує вплив Пекіна на територію Китаю, повідомляє Reuters.

Семеро людей, доданих до списку «спеціально призначених громадян» Казначейства, - це Чен Дун, Хе Цзін, Лу Сіннін, Цю Хун, Данина Тяню, Ян Цзяньпін і Інь Цзунхуа, всі заступники директора в офісі зв'язку, відповідно до онлайн-біографії.

У короткій заяві міністерство фінансів послалося на окреме оновлене ділове повідомлення, випущене Державним департаментом, в якому підкреслюється стурбованість уряду США щодо впливу на міжнародні компанії закону про національну безпеку Гонконгу.

Критики кажуть, що Пекін ввів в дію цей закон в минулому році, щоб сприяти придушенню демократичних активістів і вільної преси.

В консультативному повідомленні Держдепартаменту йдеться, що підприємства стикаються з ризиками, пов'язаними з електронним спостереженням без ордерів і передачею корпоративних даних і даних про клієнтів владі, додавши, що приватні особи та підприємства повинні знати про потенційні наслідки взаємодії з фізичними або юридичними особами, які підпадають під санкції.

«Події останнього року в Гонконзі представляють явні операційні, фінансові, юридичні та репутаційні ризики для транснаціональних компаній», - сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена.

Читайте також: Від Мінська до Гонконгу масові протести більше не працюють проти автократів — The Guardian

Консультативні і нові санкції були оголошені трохи більше ніж через рік після того, як колишній президент Дональд Трамп наказав припинити особливий статус Гонконгу відповідно до законодавства США, щоб покарати Китай за те, що він назвав «репресивними діями» проти колишньої британської колонії.

Сполучені Штати вже ввели санкції відносно інших високопоставлених посадових осіб, включаючи лідера Гонконгу Керрі Лам і старших офіцерів поліції, за їх роль в обмеженні політичних свобод на території.

Президент Джо Байден заявив на прес-конференції в четвер, що ситуація в Гонконзі погіршується, і що китайський уряд порушив свої зобов'язання щодо того, як він буде поводитись з територією, після того як вона повернулася під контроль Китаю в 1997 році.

Китай обіцяв загальне виборче право як кінцеву мету для Гонконгу в своїй міні-конституції, Основному законі, в якому також йдеться про те, що місто має широку автономію від Пекіна.

Оскільки Китай ввів закон про національну безпеку, криміналізує те, що він вважає підривною діяльністю, сепаратизмом, тероризмом або змовою з іноземними силами, більшість демократичних активістів і політиків опинилися в пастці цього закону чи заарештовані з інших причин.

Apple Daily, найгучніша продемократична газета Гонконгу, була змушена припинити 26-річний випуск в червні на тлі репресій, які заморозили кошти компанії.

Офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзяні заявив на регулярній прес-конференції в Пекіні перед офіційним оголошенням про дії, що Сполучені Штати повинні припинити втручання в справи Гонконгу і що Китай зробить «рішучу відповідь».

Джерело повідомило агентству Рейтер у четвер, що Білий дім також розглядає можливе розпорядження про полегшення імміграції з Гонконгу, але воно все ще не обов'язково буде реалізовано.

Заступник держсекретаря США Венді Шерман готується наступного тижня відвідати Японію, Південну Корею і Монголію. В оголошенні Держдепартаменту про її поїздку не згадувалося про зупинки в Китаї, які очікувалися в зовнішньополітичних колах і про які повідомлялося в деяких засобах масової інформації.

Державний департамент у вівторок також посилив попередження для підприємств про зростаючі ризики наявності ланцюжків поставок і інвестиційних зв'язків з китайським регіоном Сіньцзян, пославшись на примусову працю і порушення прав людини в цьому регіоні, які Пекін заперечує.

Детальніше про те, що стоїть за діями Пекіна щодо зміни статусу Гонконгу, читайте в статті Сергія Корсунського "Запашна гавань Китаю"