UA / RU
Підтримати ZN.ua

США запровадили санкції проти капітанів п'яти іранських суден за доставку нафти до Венесуели

Капітани не зможуть більше перевозити вантажі в водах США.

США санкціонують п'ять капітанів іранських кораблів, які доставили до Венесуели близько 1,5 млн барелів іранського бензину «на підтримку нелегітимного режиму Мадуро», заявив в середу держсекретар Майк Помпео.

«Ці капітанські активи будуть заблоковані, і вони не зможуть працювати з водами США», - додав він, передає Reuters.

«Моряки, які розглядають можливість роботи з Іраном і Венесуелою, повинні розуміти, що допомога цим репресивним режимам просто не варта ризику», - йдеться в прес-релізі Державного департаменту.

Раніше в цьому місяці іранське інформаційне агентство, близьке до елітної Революційної гвардії, повідомило, що військово-морські сили Ірану готувалися до нападу на американські комерційні судна в Перській затоці в минулому місяці на випадок, якщо сили США втрутяться в пов'язані з Венесуелою іранські танкери.

У травні Іран відправив флотилію з п'яти танкерів з паливом голодному на бензин союзнику Венесуелі, і Тегеран заявив, що продовжить поставки, якщо Каракас попросить більше, не дивлячись на критику Вашингтона в торгівлі між двома країнами, які знаходяться під санкціями США.

«Згідно з повідомленнями, отриманими Noor News, після посилення військових загроз щодо іранських суден, що прямували до Венесуели, збройним силам Ірану був виданий наказ ідентифікувати і відстежувати кілька американських торгових суден в Перській затоці і затоці Омана», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Венесуела чекає від ООН підтвердження факту агресії Колумбії і США

Напруженість між Вашингтоном і Тегераном загострилася з 2018 року, коли президент США Дональд Трамп скасував ядерну угоду Ірану з шістьма світовими державами в 2015 році і ввів санкції, націлені, зокрема, на його життєво важливу нафтову промисловість.