UA / RU
Підтримати ZN.ua

США впевнені в довгостроковому впливі санкцій на Росію – Reuters

Санкції мають істотний непрямий ефект на економіку РФ.

Санкції Заходу щодо Росії розраховані надавати довгострокове тиск на Москву, а не зіштовхувати її "з економічної скелі", передає агентство Reuters з посиланням на чиновника Держдепартаменту США.

Через західні санкції Росія втратила близько 1,5% ВВП в 2015 році, повідомив чиновник, посилаючись на дані Міжнародного валютного фонду.

Він зазначив, що падіння світових цін на нафту зробило значно більший вплив, спровокувавши спад російської економіки в 2015 році на 3,8%.

"Прямий ефект (санкцій) досить невеликий... приблизно 1,0-1,5%. Істотніше - непрямий ефект", - повідомив чиновник Держдепу, додавши, що міжнародні компанії, які раніше планували 20-річні інвестиції в РФ, скорочують горизонт до п'яти років.

"Санкції призначені не для того, щоб зіштовхнути Росію з економічної скелі. Це було б дуже погано для росіян", - додав чиновник.

Через санкції російські компанії не можуть брати позики в банках Євросоюзу і США і на їхніх ринках більш ніж на 30 днів, що обмежує можливості залучення коштів для інвестицій такими нафтодобувачами, як "Роснефть".

"З того, що ми знаємо, і з розмов з учасниками ринку, інші країни не заповнюють цей пробіл", - зазначив чиновник, зазначивши, однак, що Китай запропонував певне фінансування з високою процентною ставкою і з більш короткими термінами погашення.

Санкції проти Росії вводилися США, Євросоюзом та деякими іншими країнами (Австралією, Японією, Канадою, Норвегією) в декілька етапів у 2014 році. Після анексії Криму США і ЄС ввели персональні санкції проти політиків та інших громадян Росії і України, які відповідальні за підрив територіальної цілісності України.

Санкції більш високого рівня - економічні - були введені влітку 2014 року (ряд економічних санкцій США ввели ще навесні), після агресії Росії на сході України, в Донбасі.

Минулого тижня Європейський Союз затвердив продовження санкцій щодо Росії ще на півроку.