UA / RU
Підтримати ZN.ua

США вивчають законність введення військ ОДКБ у Казахстан

На даний момент у США немає чіткої відповіді.

Вашингтон має питання щодо законності запиту Казахстану на розгортання в країні сил ОДКБ. Про це повідомила прес-секретар Білого дому США Джен Псакі на традиційному брифінгу для журналістів.


"У нас є питання щодо характеру цього запиту [Казахстану], про те, було це законним запрошенням чи ні. На даний момент ми не знаємо цього", - сказала Псакі.

При цьому вона закликала сили ОДКБ та правоохоронні органи дотримуватися міжнародних зобов'язань у галузі прав людини в республіці.

"Ми уважно відстежуємо повідомлення про те, що Організація Договору про колективну безпеку направила свої Колективні миротворчі сили до Казахстану", - наголосила Псакі.

Нагадаємо, 6 січня Прем'єр-міністр Республіки Вірменія Нікол Пашинян, який є також головою Ради колективної безпеки ОДКБ (Організації договору про колективну безпеку) оголосив про введення військ у Казахстан для подавлення протестів.

На даний час в ОДКБ входять шість держав - Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія та Таджикистан.

Статут організації допускає врегулювання внутрішніх заворушень в країнах-учасницях. Це робиться на підставі рішення суверенної держави.

Звернення президента країни Касим-Жомарт Токаєва до ОДКБ з проханням допомогти Казахстану в подоланні "терористичної загрози" було опубліковано ввечері 5 січня.

Протести у Казахстані спалахнули 2 січня у місті Жанаозен Мангістауської області через підвищення ціни за літр зрідженого газу до 120 тенге (близько 21 рубля). До цього ціна літра газу становила 60 тенге. Через два дні в Алма-Аті та низці інших міст почалися зіткнення протестувальників з поліцією та військовими. Сутички також відбувалися в Актобі, Таразі, Актау та інших населених пунктах.