UA / RU
Підтримати ZN.ua

США вимагають від Японії здати запаси збройового плутонію

Раніше японський уряд не хотів повертати плутоній, оскільки його активно використовують для досліджень у науковому центрі Токаймура.

Вашингтон вимагає, щоб Токіо повернув понад 300 кілограмів збройового плутонію, який було ввезено до Японії в роки "холодної війни". Про це з посиланням на японську пресу повідомляє Global Post.

Адміністрація Барака Обами планує досягти остаточної угоди з Японією про вивезення плутонію на саміті з ядерної безпеки, який пройде у березні у Нідерландах. Вашингтон намагається взяти запаси радіоактивного металу під свій контроль, бо побоюється його потрапляння до рук терористів. Токіо, як очікується, поступиться вимогам США.

Раніше японський уряд не хотів повертати плутоній, оскільки його активно використовували для досліджень у науковому центрі Токаймура. Хоча у країні є ще 44 тонни цього радіоактивного металу, який ввезено з-за кордону, плутоній набагато краще підходить для дослідницьких цілей.

331 кілограмів плутонію ввезли до Японії в роки "холодної війни" зі США і Великобританії. Радіоактивний метал спочатку призначався для проведення наукових досліджень. З привезеного до Японії плутонію можна виготовити від 40 до 50 ядерних боєголовок.

Збройовий плутоній названо таким чином, щоб відрізняти його від "реакторного" плутонію. У виробництві ядерної зброї використовують, як правило, плутоній першого типу. !zn

Читайте також:

Японія збирається оголосити своїми 280 островів

З японської АЕС "Фукусіма-1" витекло понад 2,5 тонн радіоактивної води

США висловили стурбованість рішенням Китаю розширити зону ППО