UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та союзники закликали до 21-денного припинення вогню між Ізраїлем та “Хезболлою”

Американські чиновники сподіваються, що сторони погодяться.

Білий дім у середу, 25 вересня, оголосив пропозицію про тимчасове 21-денне припинення вогню між Ізраїлем і “Хезболлою”, повідомляє Politico.

Читайте також: Вперше майже за рік США та Ізраїль різко розійшлися у поглядах на те, як боротися з "Хезболлою" — Politico

Високопосадовці адміністрації президента США Джо Байдена працювали з Францією та арабськими союзниками в регіоні, щоб підготувати пропозицію на цьому тижні під час Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Угоду підтримує низка основних американських союзників, включаючи Австралію, Канаду, Францію, Німеччину, Саудівську Аравію й Катар, заявив Білий дім.

“Протягом цього 21 дня ми будемо вести переговори щодо можливого врегулювання [ширшого] конфлікту”, - сказав високопоставлений представник адміністрації Байдена.

У заяві Білого дому не йдеться про деталі пропозиції, але джерело видання розповіло, що угода має призупинити бойові дії, вимагатиме передислокації ізраїльських сил уздовж ізраїльсько-ліванського кордону і дозволить ізраїльтянам повернутися до своїх домівок на півночі країни.

“Ми очікуємо, що коли уряд Лівану та Ізраїль приймуть цю угоду, вона буде реалізована як припинення вогню по обидва боки “блакитної лінії”, - сказав високопоставлений представник адміністрації, маючи на увазі лінію розмежування між Ізраїлем та Ліваном.

Байден зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном в ООН у середу, щоб остаточно доопрацювати цю пропозицію.

Американські чиновники оптимістично налаштовані на те, що Ізраїль і “Хезболла” домовляться. 

Якщо сторони погодяться на угоду, це може допомогти відновити переговори щодо Гази, заявив високопоставлений чиновник адміністрації США, припустивши, що це може “виграти час і простір” для досягнення більшої угоди з лідером ХАМАС Ях'я Сінваром, який, за їхніми словами, “сподівається на ширший регіональний конфлікт, до якого приєднаються всі інші угруповання”.

Читайте також: Ізраїль повинен бути готовим до дій та маневрів проти "Хезболли" — генерал ізраїльської армії

США намагаються послабити напруженість між Ізраїлем і “Хезболлою”, щоб запобігти розгортанню ширшої регіональної війни. Штати почали планувати угоду про припинення вогню минулого місяця, коли переговори про припинення війни в Газі зайшли в глухий кут.

“Хезболла” раніше заявляла, що погодиться на угоду з Ізраїлем лише за умови, що спочатку буде досягнуто припинення вогню в палестинському анклаві. Але після того, як у серпні переговори зайшли в глухий кут, Ізраїль переорієнтував свою військову кампанію на північ, сподіваючись, що це змусить “Хезболлу” погодитися на переговори. Протягом останніх двох тижнів Ізраїль розпочав кампанію, спрямовану на послаблення військового потенціалу “Хезболли”.