UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та Єврокомісія схвалили рішення Канади повернути турбіну для СП-1. У МЗС відреагували

У ЄС заявили, що санкції не стосуються постачання обладнання чи технологій для транспортування природного газу.

США підтримують рішення канадського уряду повернути Німеччині підсанкційну газову турбіну для запуску після ремонту Північного потоку.

«У короткостроковій перспективі турбіна дозволить Німеччині та іншим європейським країнам поповнити запаси газу, підвищивши свою енергетичну безпеку та стійкість, а також протидіючи зусиллям Росії щодо перетворення енергії на зброю», - сказав речник Держдепартаменту Нед Прайс, передає Reuters.

Офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Тім Макфі підтвердив, що санкції ЄС проти РФ не перешкоджають поверненню до Німеччини турбіни.

"Режим санкцій Європейського союзу не стосується обладнання чи технологій для транспортування природного газу".

Водночас, за його словами, є дуже ясне політичне рішення на найвищому рівні ЄС: "неодмінно і якнайшвидше покласти край залежності від російського викопного палива". "Залежності від нафти та газу. Але, що стосується газу, потрібно трохи більше часу, щоб адаптувати промисловість Європейського союзу", - сказав прес-секретар, інформує "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що план Євросоюзу RePowerEU передбачає пошук альтернативних джерел енергопостачання. Але також порушується питання про економію споживання енергії.

Міністр природних ресурсів Канади Джонатан Уїлкінсон заявив, що дозвіл на вивезення турбіни до Німеччини було видано після тривалих обговорень із «нашими європейськими друзями та союзниками», а також із Міжнародним енергетичним агентством.

"Канада надасть обмежений у часі та відкликаний дозвіл Siemens Canada на повернення відремонтованих турбін "Північного потоку-1" до Німеччини", - йдеться у його заяві.

Також у Канаді оголосили, що розширять свої санкції проти Росії, додавши у підсанкційні галузі  промислове виробництво.

Нагадаємо, днями Кремль поставив ультиматум щодо повернення німецької турбіни для "Північного потоку".

Турбіна, побудована в Канаді компанією Siemens Energy AG, була відправлена ​​на ремонт до Монреалю, але ситуація ускладнилася через санкції проти нафтогазової промисловості Росії через вторгнення в Україну.

У Міненерго та МЗС України закликали Канаду скасувати рішення про передачу турбіни, а також забезпечити цілісність санкційного режиму. Відомства зазначають, що вимога Росії щодо обов'язкового повернення турбіни для продовження транспортування газу є шантажем, який не має технічного обґрунтування.

11 липня до Міністерства закордонних справ України було запрошено тимчасового повіреного у справах Канади в Україні, якому було висловлено розчарування української сторони у зв'язку з рішенням уряду Канади видати дозвіл на повернення до Німеччини відремонтованих компанією Siemens Energy Canada турбін Північного потоку-1.

"Канадська сторона була покликана переглянути це рішення, яке підриває євроатлантичну єдність щодо застосування міжнародного санкційного режиму щодо РФ, а також створює основу для того, щоб Росія продовжувала використовувати енергетику як гібридну зброю проти Європи", - йдеться у заяві.

За новою газовою «турбоатакою» Кремля стоять наміри не лише реанімувати штучною кризовою ситуацією «Північний потік-2», а й внести додаткові турбулентності в малодушну Європу, яка вже втомилася від «чужої війни», остаточно «орбанізувати» Макрона і посварити Шольца з Габеком Бербок, чим сприятиме урядовій кризі в Німеччині, не допустити ухвалення рішення в ЄС про сьомий пакет санкцій з газовим ембарго. І не тільки. Детальніше читайте у статті Михайла Гончара та Дениса Вінського «ТурбоАтака "Газпрому": чим вона загрожує Європі та Україні».