UA / RU
Підтримати ZN.ua

США стурбовані швидким зростанням ядерного арсеналу Китаю

Як зазначив Нед Прайс, швидке нарощування арсеналу стало важче приховувати, і це демонструє, як КНР відхиляється від десятирічної ядерної стратегії, заснованої на мінімальних засобах стримування.

Представник держдепу США Нед Прайс на брифінгу заявив журналістам про те, що адміністрацію турбує швидке зростання ядерного арсеналу КНР, наголосивши на необхідності діалогу між ядерними державами для зниження небезпеки ядерної війни, передає " Інтерфакс ".

"Нам надходять повідомлення про те, що ядерний арсенал КНР буде рости швидше і на більш високому рівні, ніж, можливо, передбачалося раніше", - сказав він.

Прайс зазначив, що така ситуація "демонструє, чому в інтересах усіх ядерних держав безпосередньо говорити один з одним про зниження ядерної небезпеки і запобігання прорахунків".

За словами Прайса, нарощування Китаєм військової потужності, в тому числі ядерної, "викликає питання про наміри КНР, а для нас - піднімає рівень важливості прийняття практичних заходів щодо зниження ядерних ризиків".

"Ми закликаємо Пекін до співпраці з нами в розробці практичних заходів щодо зниження ризиків дестабілізації в сфері гонки озброєнь, потенційно наростаючої напруженості", - сказав Прайс.

"Саме тому президент Байден на зустрічі з президентом Путіним надавав першорядне значення стратегічної стабільності. Та ж основа, то ж обгрунтування застосовні і до взаємодії з іншого ядерною державою - КНР", - підкреслив Прайс.

Китай почав будівництво 119 нових шахт для міжконтинентальних балістичних ракет в пустелі недалеко від міста Юмень, в провінції Ганьсу.

Читайте також: Кравчук сумнівається в тому, що РФ може застосувати ядерну зброю проти України

КНР має відносно скромними запасами, які складають від 250 до 350 одиниць ядерної зброї. Фактична кількість нових ракет, призначених для цих шахт, поки невідомо.

Раніше Китай вже використовував імітаційні шахти.