UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розмістять у Німеччині ракетні комплекси великої дальності

Це станеться у 2026 році.

У 2026 році Сполучені Штати почнуть розгортати у Німеччині зброю великої дальності як знак відданості НАТО  та європейській обороні, йдеться у спільній заяві США та Німеччини в середу.

Як пише Reuters, США  розмістять далекобійні комплекси, такі як  Standard Missile-6 (SM-6), крилаті ракети Tomahawk виробництва компанії RTX підрозділу Raytheon, а також гіперзвукову зброю, яка має радіус дії більший, ніж поточні можливості в Європі.

Ракети наземного базування з радіусом дії понад 500 кілометрів були заборонені до 2019 року згідно з Договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД ), підписаним Михайлом Горбачовим і колишнім президентом США Рональдом Рейганом у 1987 році.

Це стало першим випадком, коли дві наддержави домовилися скоротити свої ядерні арсенали та ліквідувати цілу категорію зброї.

Дотримуючись договору, Німеччина, Угорщина, Польща та Чехія знищили свої ракети в 1990-х роках, а згодом це зробили Словаччина та Болгарія.

Сполучені Штати вийшли з Договору у 2019 році, заявивши, що Москва порушує угоду, посилаючись на розробку Росією крилатої ракети наземного базування 9M729, відомої в НАТО як SSC-8.

Кремль неодноразово відкидав звинувачення, а потім наклав мораторій на власну розробку ракет, раніше заборонених Договором про РСМД – балістичних і крилатих ракет наземного базування з дальністю від 500 км до 5500 км.

Наприкінці червня президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва повинна відновити виробництво ракет середньої та малої дальності, здатних нести ядерну зброю.