UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розлючені, що Ізраїль не попередив про вбивство ватажка ХАМАС – WP

Розмова між Байденом і Нетаньягу була "напруженою".

Відразу після вбивства лідера палестинського ісламістського угрупування ХАМАС Ісмаїла Ганії Ізраїль повідомив США, що саме він стоїть за цим.

Про це пише The Washington Post з посиланням на неназваного американського посадовця.

Читайте також: Іран "безумовно" помститься Ізраїлю за вбивство Ганії — Пазешкіан

За інформацією видання, чиновники адміністрації Джо Байдена були розлючені рішенням про ліквідацію Ганії, побоюючись, що це може перекреслити місяці ретельних переговорів про перемир'я в Секторі Гази.

Журналісти зазначають, що американські посадовці також обурені тим, що Ізраїль не поінформував їх перед початком інших операцій зі знищенням іранських командирів або терористів "Хезболли".

Анонімний ізраїльський чиновник, якого цитує The Washington Post, підтверджує, що телефонна розмова між прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу і президентом США Джо Байденом минулого тижня була "напруженою".

Читайте також: Нетаньягу готовий до ескалації на Близькому Сході — FT

"Проте немає жодних ознак того, що Байден готовий чинити значний тиск на Ізраїль, щоб спробувати стримати його дії, наприклад, обмежити військову допомогу", – уточнюють кілька людей, знайомих із внутрішніми дискусіями.

Адміністрація Байдена переконана, що Іран найближчим часом збирається атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство Ганії. Через це Сполучені Штати розгортають на Близькому Сході додаткові винищувачі та кораблі Військово-морських сил.

Читайте також: Ізраїль проти Ірану: як може виглядати тотальна війна

Нагадаємо, 31 липня у ХАМАС повідомили про загибель одного зі своїх лідерів – Ісмаїла Ганії. Він знаходився у іранській столиці на інавгурації нового президента країни.

Уже 7 липня стало відомо, що ХАМАС призначив наступника Ганії – новим лідером угрупування став 61-річний Ях’ю Сінвар.