UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розкритикували закриття сербських установ у Косово

З'явився новий ризик зростання напруженості.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

У п'ятницю, 30 серпня, влада Косова закрила п'ять установ, які працювали з етнічною сербською меншиною. США розкритикували крок, який ризикує призвести до подальшого зростання напруженості з Сербією, повідомляє The Guardian.

Читайте також: ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи

Міністр місцевої адміністрації Косова Ельберт Краснічі підтвердив закриття п'яти так званих паралельних інституцій на півночі, де проживає більшість етнічної сербської меншини, заявивши, що ці установи “порушують конституцію й закони Республіки Косово”.

Посольство США в Косово підтвердило “стурбованість і розчарування Вашингтона нескоординованими діями, які продовжують мати прямий і негативний вплив на членів етнічної сербської громади та інших меншин у Косово”.

Сербія продовжує надавати допомогу сербській меншині з моменту проголошення незалежності Косова в 2008 році, яку Белград не визнає.

Читайте також: США та ЄС "занадто м'які" щодо проросійської Сербії — прем'єр-міністр Косова

Відносини між Косово й Сербією залишаються напруженими, а 13-річні переговори про нормалізацію за сприяння ЄС не досягли прогресу. У вересні 2023 року в результаті перестрілки між сербськими бойовиками й поліцією Косово загинуло четверо людей.