UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розглядають можливість обмеження експорту нафти з Ірану — Politico

Тегеран покладається на поставки нафти, щоб підтримати свою економіку, яка постраждала від санкцій.

Державний департамент США заявив, що розглядає заходи щодо обмеження експорту нафти з Ірану на тлі зростаючого занепокоєння щодо обіцянки Тегерана помститися Ізраїлю за вбивство одного з лідерів ХАМАСу. Попри посилення санкцій проти економіки Ісламської республіки в останні роки, експорт нафти з країни неухильно зростає. Згідно з даними аналітичної компанії Kpler, лише за останній квартал продажі нафти зросли на 30%, а обсяги поставок викопного палива досягли п'ятирічного максимуму.

У коментарях для Politico представник Державного департаменту США назвав існуючі обмеження на торгівлю як такі, що завдають шкоди Ірану, оскільки "ухилення від санкцій обходиться дуже дорого". Згідно з оцінками Державного департаменту, "в результаті іранський режим отримує лише частину доходів від продажу нафти".

Чиновник додав, що нові зусилля з обмеження грошових потоків Тегерана вже на часі, і "оскільки Іран продовжує ескалацію напруженості в регіоні, ми будемо працювати з партнерами для подальшого тиску на Іран і скорочення його нафтового експорту".

Читайте також: Стратегія "деескалації" Байдена нічого не дала: Іран стає небезпечнішим, ніж будь-коли — The Telegraph

Білий дім зіткнувся із закликами як республіканців, так і демократів у Конгресі посилити санкції проти Ірану. Однак адміністрація президента Джо Байдена постала перед складним вибором, намагаючись зберегти тиск на Тегеран і водночас не допустити стрибка цін на бензин напередодні виборів у листопаді.

12 серпня Велика Британія, Франція і Німеччина опублікували спільне попередження, в якому застерегли Іран від подальшої дестабілізації ситуації. Тегеран і його союзники, згідно з попередженням, "нестимуть відповідальність за дії, які ставлять під загрозу можливість для миру і стабільності".

Читайте також: Іран не може дозволити собі війну з Ізраїлем — WSJ

Іран вже розкритикував європейських лідерів за їхню заяву. Міністерство закордонних справ Ірану 13 серпня засудило європейських лідерів за заклики до Тегерана не нападати на Ізраїль, заявивши, що Ісламська республіка залишається "рішучою" у захисті своєї безпеки й не буде очікувати на дозвіл на "здійснення своїх законних прав" у відповідь на напад.