UA / RU
Підтримати ZN.ua

США попереджають, що напад Ірану на Ізраїль може статися цього тижня

Проте міжнародні лідери намагаються домогтися укладення угоди про припинення вогню.

Сполучені Штати Америки попередили, що Іран або його сателіти можуть напасти на Ізраїль "цього тижня" у відповідь на вбивства лідерів угрупувань ХАМАС і "Хізбалла".

Білий дім заявив, що готується до "значної серії атак", пише The Financial Times.

Читайте також: Тегеран має намір виконати наказ верховного лідера "суворо покарати" Ізраїль — іранський воєначальник

"Ми поділяємо ті ж занепокоєння і очікування, що і наші ізраїльські колеги щодо можливих термінів нападу, це може статися цього тижня", – сказав речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Він додав, що наразі важко визначити, чи відбудеться напад з боку Ірану або його маріонеток, і як це може виглядати, але "потрібно бути готовими".

Коментарі Кірбі прозвучали в той час, коли головний речник ізраїльської армії Даніель Хагарі заявив, що ЦАХАЛ перебуває у стані "максимальної готовності" до відбиття атаки, зокрема посилив повітряне патрулювання над Ліваном з метою виявлення загроз.

Напередодні США оголосили, що направили в регіон додаткові війська для захисту Ізраїлю, серед яких ядерний підводний човен, на додаток до військових кораблів і винищувачів, які вже прибули.

Водночас Вашингтон і його союзники зробили спільний дипломатичний крок для зниження напруженості в регіоні: президент США Джо Байден і лідери Великобританії, Франції, Німеччини та Італії попередили про наслідки будь-якої іранської відплати і закликали Ізраїль і ХАМАС відновити переговори про припинення вогню, щоб покласти край 10-місячній війні в Секторі Гази.

Читайте також: Стратегія "деескалації" Байдена нічого не дала: Іран стає небезпечнішим, ніж будь-коли — The Telegraph

Нагадаємо, за інформацією Politico, що Іран може відмовитися від атаки. За словами американських чиновників, Тегеран, імовірно, змінив свою позицію, і Вашингтон не очікує нападу на Ізраїль у найближчому майбутньому.

Напруженість на Близькому Сході та ймовірність відкритого військового протистояння між Ізраїлем та Іраном аналізував Ігор Семиволос у статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?".