UA / RU
Підтримати ZN.ua

США попередили про можливий напад на Ізраїль впродовж доби

Зазначається, що інформація не достеменна, але вірогідна.

Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив колегам із країн G7, що за даними Вашингтона атака Ірану та Хезболли на Ізраїль може початися впродовж 24-48 годин, повідомили Axios три джерела, поінформовані про розмову.

Згідно з повідомленням, Блінкен розмовляв зі своїми колегами на тлі зусиль США з деескалації напруженості в регіоні та запобігання вибуху тотальної війни.

США намагаються координувати дії з близькими союзниками та спробувати в останню хвилину здійснити дипломатичний тиск на Іран і Хезболлу, щоб максимально мінімізувати військові дії в регіоні. Однак напад на Ізраїль у Вашингтоні вважають неминучим.

Оскільки США вважають напад Ірану неминучим після вбивства високопосадовців Хезболли та ХАМАС минулого тижня, Блінкен сказав офіційним особам під час розмови, що тиск на Тегеран, щоб він обмежив свій напад, є найкращим способом уникнути регіональної війни.

Блінкен сказав, що США не знають точного часу запланованої іранської атаки, але вважає, що вона може початися вже в понеділок.

Читайте також: Попри загрозу нападу Ірану, ізраїльтяни вийшли на антиурядові протести: що закидають прем'єр-міністру

Нагадаємо, 31 липня у ХАМАС повідомили про загибель одного зі своїх лідерів – Ісмаїла Ганії. Він знаходився у іранській столиці на інавгурації нового президента країни

Також напередодні ізраїльські військові заявили, що нанесли цілеспрямований удар по командиру «Хезболли» у Бейруті, який, на їх думку, є відповідальним за удар по Голанських висотах.

В Ірані пообіцяли помститися за смерть Ганії. Там назвали це своїм обовʼязком. За інформацією The Telegraph, ізраїльська розвідка для вбивства Ганії завербувала двох іранських силовиків, які розмістили вибухівку в трьох кімнатах гостьового будинку Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) на півночі Тегерана. Вибухівку підірвали дистанційно о 2 ночі, тоді Ганія загинув.

Побутує загальновизнана думка, що ніхто не хоче великої війни на Близькому Сході. Іронічно це можна порівняти з подібним твердженням, що ніхто не хотів Першої світової війни. А якщо Ізраїль хоче такої війни?  Свої міркування стосовно цього в статті «Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?» виклав експерт Центру близькосхідних досліджень AMES Ігор Семиволос.