UA / RU
Підтримати ZN.ua

США пообіцяли не скасовувати санкції проти РФ через дискусії щодо Сирії

Переговори щодо "сирійського питання" не зменшать засудження США дій Росії в Україні.

Дискусії щодо Сирії з Росією не змінять політику США щодо засудження дій РФ в Україні і не змінять політику санкцій, заявив американський міністр оборони Ештон Картер на спільній прес-конференції з міністром оборони України Степан Полторак в Пентагоні, передає УНІАН.

"Ці триваючі дискусії щодо Сирії ні в якому разі не зменшать наше рішуче засудження дій Росії в Україні, і не змінять наші санкції і підтримку у сфері безпеки у відповідь на ці дестабілізаційні дії. Суть полягає в наступному - Росія повинна припинити свою агресію на сході України, і припинити окупацію і спробу анексії Криму, і дотримуватися своїх зобов'язань у відповідності з Мінськими угодами", - зазначив Картер.

Варто відзначити, що побоювання щодо зняття санкцій з РФ через переговори щодо Сирії не безпідставні. Так, напередодні колишній радник президента Росії Володимира Путіна Андрій Ілларіонов спрогнозував союз США і РФ щодо "сирійського питання" і скасування санкцій.

"Все, чим зайняті тепер західні лідери – необхідність переговорів з Асадом. Яка Україна, про що це?!", - заявив він.

Ілларіонов також впевнений, що "з нового цінного союзника гарантується зняття (як мінімум, пом'якшення) всіх санкцій до кінця поточного року, або, в крайньому разі, на початку наступного".

Крім того, розвідувально-аналітичне агентство Stratfor прийшло до висновку, що Москві потрібна Сирія заради переговорів з США про майбутнє України і зняття санкцій.

Росія зацікавлена в створенні основи для операції з приводу майбутнього України, а також створення атмосфери, в якій Захід зніме санкцій. РФ знає, що це не може відбутися відразу, але Москва зацікавлена в досягненні своїх цілей у найближчих року-двох.

Агентство Bloomberg також писало, що Путін в Сирії хоче "виторгувати" у Заходу право впливати на Україну. Російський президент не намагається використовувати Сирію для відволікання, він хоче перетворити її на свій "козир" в суперечці із Заходом.

Видання зазначає, що потік біженців перетворив війну в Сирії на проблему Європи, яка вплинула на європейську політику. На думку автора, громадянську війну в Сирії можна закінчити, якщо зміцнити її на меншій території. Асад може погодитися на це з міркувань прийнятності бути на чолі меншою країни замість того, щоб втратити її всю. Росія може підтримати такий план і надати гарантії безпеки новій меншій Сирії від атак "Ісламської держави".