UA / RU
Підтримати ZN.ua

США починають у вересні ревакцинацію від Covid-19

Американці зможуть отримати третю дозу вакцини Pfizer або Modernа.

Влада США, попереджаючи, що ефективність вакцинації проти Covid-19 з часом знижується, заявила в середу, що з 20 вересня дозволили ревакцинацію для всіх американців. Про це в середу заявив головний хірург країни Вівек Мурті.

"Наше рішення з клінічної експертизи полягає в тому, що настав час оголосити план посилення вакцинацій від COVID-19", - сказав Мурті під час брифінгу в Білому домі.

Вакцинація третьою дозою буде спочатку проводитися серед найбільш вразливих верств населення, "включаючи медпрацівників, жителів геронтологічних центрів та інших осіб старшого віку. Ми також будемо вакцинувати жителів будинків постійного догляду", - заявив чиновник, повідомляє AFP.

Він додав, що навіть самі ефективні вакцини з часом втрачають свою силу.

У той же час Всесвітня організація охорони здоров'я засудила в середу поспішність багатих країн зробити бустерні щеплення від Covid, в той час як мільйони людей в усьому світі ще не отримали жодної дози.

Виступаючи перед тим, як влада США оголосила, що всі вакциновані американці скоро матимуть право на отримання додаткових доз, експерти ВООЗ наполягали на тому, що не було достатньо наукових доказів того, що необхідні бустери.

«Фундаментальна етична реальність полягає в тому, що ми роздаємо другі рятувальні жилети, залишаючи мільйони і мільйони людей без засобів захисту», - сказав журналістам директор ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майк Райан, виступаючи з штаб-квартири агентства ООН в Женеві.

Читайте також: Ревакцинація від COVID-19 може початися в Україні у 2022 році — МОЗ

Детальніше про методи залучення громадян до вакцинації в різних країнах світу читайте в статті Олексія Коваля "Вакцинація та «дискримінація»