UA / RU
Підтримати ZN.ua

США почали серйозніше ставитися до боротьби з корупцією за кордоном — The Washington Post

Звичайно, Вашингтон не переможе корупцію скрізь і назавжди, але принаймні він зможе завдати важкого удару.

Однією з головних обіцянок президентських адміністрацій у США була боротьба з корупцією в своїй країні і в усьому світі. Проте, здається, корупція завжди перемагає. Американський президент Джо Байден наполягає, що цього разу все буде інакше, пише The Washington Post.

Білий дім «перейшов межу» встановленого 200-денного терміну для дослідження того, як Сполучені Штати та їх союзники можуть боротися з глобальною клептократією, представивши доповідь напередодні Демократичного саміту минулого тижня.

Попередні спроби зупинити корупцію та всі її форми здебільшого супроводжувалися скандалами.

Важливим кроком була епоха, яка стала початком Закону про корупцію за кордоном. Проте цього виявилося недостатньо, щоб зупинити потік незаконного багатства.

Щоб переконатися в цьому, достатньо лише подивитися на витік Pandora Papers, в яких викрито «фінансові зловживання» чиновників, що купують собі вілли за кошти, приховані на таємних офшорних рахунках, або порушників прав людини, які зберігають свої доходи без сплати податків у спеціальних фондах.

Боротьба з корупцією була темою президентської кампанії Байдена, а оприлюднений його адміністрацією документ має шанси стати не просто риторикою.

Білий дім виявив недостатній рівень використання повноважень, якими володіють органи виконавчої влади, і наказав цим агентствам активізуватися. Деякі з них уже почали розширювати свою роботу.

Міністерство фінансів США, наприклад, ініціювало регуляторний процес зобов’язань звітності щодо прав власності, який би поставив під сумнів «анонімність нерухомості», а також запропонувало правила ідентифікації «підставних компаній».

Агентство США з міжнародного розвитку активізувало рух для боротьби з транснаціональною корупцією, а також розширило «оборонний фонд» для міжнародних журналістів, які опинилися під тиском.

Це лише початок того, що має бути комплексом дій для боротьби з корупцією.

Стратегія, якщо її вдасться реалізувати, може стати успішною, тому що вона притягує до відповідальності клептократів як за кордоном, так і в межах самих США.

Зобов’язання посилити внутрішні заходи поєднуються з обіцянками допомогти країнам-партнерам зміцнити власні позиції.

Ініціативи щодо запровадження економічних санкцій та візових обмежень для порушників поєднуються з ретельною перевіркою їх «помічників», від юристів до бухгалтерів і постачальників корпоративних послуг, які сприяють незаконній діяльності.

Звісно, ​попереду ще дуже багато роботи. Розпочаті процеси мають бути профінансовані та завершені.

Необхідно зробити інші кроки — наприклад, адміністрації Байдена корисно співпрацювати з Конгресом над розширенням «захисту» від відмивання грошей, з акцентом на «непрозорих» сферах, таких як мистецтво та антикваріат, а також на «незвіданих територіях», таких як цифрові активи.

Але саме лише існування плану боротьби з корупцією вже частково відрізняє адміністрацію Байдена від багатьох її попередників. Швидше за все, уряд США не зможе перемогти корупцію скрізь і назавжди, але принаймні він може завдати важкого удару, резюмує видання.

Читайте також: Данилов розповів, як антикорупційна стратегія США торкнеться України

Нагадаємо, президент США Джо Байден підписав Меморандум, який визнає боротьбу з міжнародною корупцією одним з основних інтересів нацбезпеки Сполучених Штатів. У Білому домі розповіли, що Меморандум передбачає боротьбу з корупцією як в США, так і в інших країнах світу.

Американський уряд зобов'язався очолити міжнародні зусилля щодо забезпечення прозорості світової фінансової системи та закриття лазівок, які підривають демократію.

Сполучені Штати також вступили в партнерські відносини з іноземними урядами та громадянським суспільством, щоб розширити можливості своїх національних інститутів з реалізації заходів прозорості, нагляду і підзвітності.

Детальніше про те, як Велика Британія, ЄС, США і Канада затіяли хрестовий похід проти корупції у світі, читайте у статті Сергія Коз'якова "Коротко про глобальні санкції для корупціонерів".