UA / RU
Підтримати ZN.ua

США очікують, що РФ розпочне військово-морські навчання в Карибському басейні цього літа

Росія намагається демонструвати, що вона все ще здатна до певного рівня глобальної проекції сили.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Росія планує відправити бойові кораблі в Карибський регіон цього літа в межах військово-морських навчань, які, ймовірно, включатимуть прибуття в порти Куби й, можливо, зупинки у Венесуелі, заявив високопоставлений американський чиновник. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Борис Джонсон таємно літав до Венесуели і говорив про Україну — The Times

За його словами, Сполучені Штати не бачать загрози в тому, що в навчаннях візьме участь відносно невелика кількість кораблів і літаків, але ВМС США будуть стежити за маневрами.

“Росія демонструє, що вона все ще здатна до певного рівня глобальної проекції сили”, - зазначив чиновник.

Американські посадовці повідомили про ці плани РФ відповідним законодавцям на Капітолійському пагорбі у четвер, 6 червня.

У межах регулярних військових навчань Росії США очікують на посилену військово-морську і повітряну активність РФ поблизу Сполучених Штатів. 

“Кульмінацією цих дій стануть загальні російські військово-морські навчання цієї осені", - сказав чиновник.

“Ці навчання розглядаються як частина рутинної військово-морської активності й ми не занепокоєні розгортанням російських сил, які не становлять прямої загрози для Сполучених Штатів”, - сказав урядовець.

"Ми очікуємо, що Росія тимчасово направить бойові кораблі до Карибського регіону, і ці кораблі, ймовірно, будуть заходити в порти Куби й, можливо, Венесуели. Також може бути розгортання деяких літаків або польоти в регіоні", - додав він.

“Ми повинні очікувати більшої активності в майбутньому, хоча відзначаємо, що ці розгортання вимагають витрат від ВМС Росії, який намагається підтримувати боєготовність і проводити розгортання зі старим флотом”, - сказав американський чиновник.

Читайте також: США не вистачає місць для навчання усіх 30-ти пілотів ЗСУ на F-16. На базі в Аризоні можуть тренуватися менше половини — Politico

Напруженість у відносинах між Вашингтоном і Москвою зросла після вторгнення Росії в Україну у 2022 році. За словами американського чиновника, російська військово-морська активність посилилася через підтримку Києва з боку Штатів.

Однак адміністрація президента США Джо Байдена не сприймає це розгортання російських сил із тривогою, оскільки РФ відправляла кораблі в західну півкулю щороку з 2013 по 2020 рік.