UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не можуть об’єднати союзників проти Китаю — The Guardian

Байден стає набагато жорсткішим до Пекіна, але відсутність солідарності підірве успіх його політики.

Вашингтон вже визнав, що давні надії на розвиток вільного, демократичного Китаю безслідно зникнули. Агресивний режим китайського президента Сі Цзіньпіна зараз вважається «системним суперником», «стратегічним конкурентом» або відвертою «загрозою» для США. ЄС, НАТО, Велика Британія та регіональні американські союзники в цілому погоджуються: ера мирної взаємодії закінчилася, пише The Guardian.

Однак демократичним союзникам не вистачає згоди навколо того, що буде далі. Розрив спільної політики та дій щодо Пекіна зростає, так само зростає і агресія Китаю. Якщо мова не йде про порушення прав людини, кібератаки або торгівлю, то проблеми стосуються Тайваню, віз, шпигунства, морських суперечок або конфлікту на кордоні з Індією.

Рано чи пізно відбудеться вибух. Проте змінювати риторику конфронтації безрозсудно і марно, якщо Захід не готовий застосовувати свої гроші, політичні та зрештою навіть збройні сили. Сі Цзіньпін планує зробити Китай могутнім і безжально готовий виконати свій план. Але єдність зобов'язань та цілей Заходу очевидно відсутня.

Для колишнього державного секретаря та ймовірного кандидата в президенти США від Республіканської партії у 2024 році Майка Помпео  виклик є екзистенціальним. За його словами, фанатична китайська Комуністична партія прагне витіснити Америку як справжню велику державу і встановити власну модель управління як норму для всіх націй.

Це перебільшення. Помпео занадто просто ділить світ на добрий і злий. Але щодо Китаю він фактично озвучує думки більшості американців, включаючи демократів, - і нещодавні опитування показують його підтримку.

«КПК за часів Сі Цзіньпіна представляє найбільшу зовнішню загрозу для нашого способу життя. Орієнтований на глобальне панування, Китай веде війну із Заходом, щоб зруйнувати нашу ідеологію свободи», - попереджає Помпео.

Одним із найбільших сюрпризів останніх шести місяців є те, що президент Джо Байден, ймовірно, в цілому погоджується з думкою Помпео. Описуючи фундаментальну світову битву між демократією та диктатурою, він був набагато жорсткішим, ніж очікувалося, щодо Пекіна.

«Американсько-китайські відносини вже перебувають у найгіршій точці за останні десятиліття, і напрочуд конфронтаційний підхід адміністрації, ймовірно, погіршить ситуацію», - говорить аналітик Джонатан Тепперман.

У серії односторонніх кроків Байден встановив обмеження бізнесу та інвестицій, зберігаючи при цьому торговельні санкції попередника Дональда Трампа. За порушення в Гонконгу та Сіньцзяні запроваджено нові покарання. Він прагне перевершити глобальну ініціативу Пекіна «Один пояс, один шлях» та вакцинну дипломатію Китаю. Байден наказав Пентагону підвищити готовність до потенційного військового конфлікту.

Але Теппермен стверджує, що підхід Байдена може бути непродуктивним.

«Його бойова позиція віддаляє Пекін, тим самим знижуючи і без того обмежену готовність Китаю співпрацювати навколо ключових глобальних проблем, таких як зміна клімату, контроль над озброєннями та попередження майбутніх пандемій», - говорить він.

Минулого тижня заклик відповідального США за кліматичну політику Джона Керрі до швидших дій Китаю щодо викидів вуглецю може стати першою жертвою зростання ворожнечі. Подібним чином, формулювання Байдена протистояння з Китаєм як війни свободи проти тиранії - ризикує ще більше віддалити Пекін від міжнародного порядку, заснованого на правилах, який США так відчайдушно хочуть підтримувати.

Проте найбільшою слабкістю Байдена, про яку Сі Цзіньпіну, безсумнівно, відомо, є відсутність солідарності серед союзників США, підтримка яких життєво необхідна для успіху його політики. Як узгодити практичні способи протистояти Китаю - це питання з численними суперечливими відповідями, залежно від геополітичної позиції кожної країни. Нова дилема - це те, що представники Пентагону називають «прогалиною».

Минулого тижня була зроблена спільна заява, схвалена всіма 30 членами НАТО, а також ЄС, Австралією, Новою Зеландією та Японією, в якій засуджуються «зловмисні» китайські кібератаки, такі як нещодавня атака проти програмного забезпечення Microsoft Exchange. Спільна заява об’єднала європейські та азіатсько-тихоокеанські демократії, а також передовий світовий військовий союз у категоричну словесну опозицію Пекіну.

Проте це рідкісний успіх. З моменту вступу на посаду Байден використовував саміти G7 і НАТО, відроджений чотиристоронній діалог про безпеку (США, Японія, Австралія та Індія) та переговори з національними лідерами, щоб спробувати створити більш жорсткий, єдиний фронт проти Пекіна.

Результати неоднозначні. Німеччина погоджується, але не бажає ставити під загрозу свою торгівлю з Китаєм. Применшуючи стурбованість правами людини, ймовірний наступник Ангели Меркель на посаді канцлера Армін Лашет запитує: «Чи потрібен нам новий противник?». У Франції орієнтований на Європу президент Еммануель Макрон розмірковує: чи потрібна нам нова холодна війна?

Без двох найбільших гравців на борту ЄС, створити єдиний фронт проти Пекіна важко. У будь-якому випадку, кілька інших держав-членів ЄС, зокрема Угорщина, Греція та Італія, залежать від китайських інвестицій. Китай бачить і використовує цей європейський розкол.

Члени НАТО також мають різні думки щодо участі в непередбачуваній боротьбі наддержав. Після своєї історії в Афганістані, яка не закінчилася вдало, НАТО проводить «процес роздумів» про свою майбутню роль. Союзники намагаються відповісти на запитання, чи повинен оборонний блок, орієнтований на Північну Атлантику, втручатися в справи в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Під додатковим тиском занепокоєних демократів вдома здатність Байдена міцно триматися у боротьбі з Китаєм може похитнутися. Пекін не налаштований йти на компроміси.

У своєму інавгураційному зверненні Байден сказав американцям, що без єдності немає миру. Це повідомлення на яке також повинні звернути увагу його іноземні союзники, резюмує видання.

Читайте також: Китай закликав США зробити вибір між конфронтацією і співпрацею

Адміністрація Джо Байдена намагається створити альянс союзників задля стримування апетитів Китаю. Ця політика передбачає можливість залучення країн Південно-Східної Азії. Та це важко, оскільки за роки президентства Дональда Трампа Сполучені Штати втратили свою позиції в регіоні: Вашингтон нехтував багатосторонньою співпрацею на користь вибіркових двосторонніх зв'язків. Про те, як Білий дім намагається стримувати дедалі більші апетити Піднебесної, — читайте у статті Наталії Бутирської «США і Китай зіткнулися в битві за Південно-Східну Азію».